С демонстрация на пушеща кукла отказват зависимите в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Антиспин кампания 14.02.2020 002 (2) (1)Вреда ел. цигари ПИЦ 23.01.2020 018Регионалната здравна инспекция, Превантивно-информационният център по зависимости и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Стара Загора отбелязват Световния ден без тютюнопушене със съвместна кампания „Да не пушиш – това е да си свободен и да уважаваш себе си!“.

Световната здравна организация е обявила 31 май за Световен ден без тютюнопушене. През 2021 година темата за този ден е: „Реши и се откажи!“. Годишната световна кампания е възможност за повишаване на осведомеността за вредните и неблагоприятни последици за здравето от вдишването на тютюневия дим, както и за възпиране на употребата на тютюн под каквато и да е форма.

На 31 май от 11:00 до 14:00 часа пред Община Стара Загора, в близост до Парк „Пети октомври“, ще бъде разположен Изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Там ще се измерва съдържанието на въглеродния оксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Ще се представят вредите от тютюнопушенето чрез демонстрация на пушещата кукла Сю. Доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще раздават флайери с актуална информация за митовете и фактите за тютюнопушенето, пушенето на наргиле и електронни цигари. Ще бъдат изложени постери за вредата от тютюнопушенето от изложбата на ПИЦ по зависимости „България ЗА превенцията и ПРОТИВ наркотиците“ и фотоси от Международния фестивал за карикатура и хумористична рисунка „От лулата на мира до… табакерата“, предоставени от Фондация „Имеон Балкани“.

Съвместната кампания цели да информира за ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост вследствие употребата на цигари. Насочена е и към младежите, родителите и децата за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Кампанията е призив към всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството, близките си и околните.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн