Катя Зографова и внук на д-р Вазов представят книга за Вазовия род в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

1 - за печатЛитературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба – неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство. „Хроники на Вазовия род” ще бъде представена на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво.

В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов. Той ще присъства на представянето на книгата в Стара Загора.

Заповядайте!

За автора:

Катя Зографова е родена в деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май, в Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник къща музей “Никола Вапцаров” в София, където работи и понастоящем, а в периода 2010 – 2016 г. е директор на Националния литературен музей.

Автор на 15 книги, сред които „Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)“, 2009; „Неканоничният Вазов”, 2010; „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите”, 2013; „Световете на Яворов“, 2019. Носителка е на националните литературни награди „Нешо Бончев“ и „Блага Димитрова“, на международната Златна монета „Писменост“, а миналата година бе почетена и със званието „Творец на Панагюрище“.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн