Глобална кампания разкрива жестокост към животни във веригите KFC, Pizza Hut, Taco Bell

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Международният съюз от над 75 организации по света Open Wing Alliance призовава Yum! Brands да не се снабдява с яйца от кокошки в клетки

unnamed (6)Съюзът Open Wing Alliance стартира днес глобална кампания срещу Yum! Brands (компанията-майка на Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut, Taco Bell, WingStreet и The Habit Burger Grill) за премахване на жестоките батерийни клетки, в които се отглеждат милионите кокошки-носачки в международните ѝ вериги за доставки. Тази всеобхватна кампания за хуманно отношение към животните обединява силите на 77 влиятелни организации за защита на животните от 63 държави, включително българското сдружение КАЖИ, за да призове най-голямата компания за бързо хранене в света да се ангажира да използва на 100% яйца от ферми без клетки във всичките си 50 000 обекта в 150 региона по света.

“Като едни от най-големите световни имена в сектора на бързото хранене, Taco Bell, Pizza Hut и KFC са длъжни да обърнат сериозно внимание на страданието на животните, което всеки ден се случва зад кулисите за тяхното меню”, заяви Стефан Димитров от КАЖИ. “Вземайки това просто решение постепенно да се откажат от яйцата от ферми с клетки, те могат да създадат значима промяна, която е ключова за подобряване живота и благосъстоянието на милиони кокошки-носачки в рамките на веригата им за доставки.”

Понастоящем Yum! Brands е поела ангажимент да премине към практики, при които кокошки не се отглеждат в клетки, само в малка част от своите обекти. Почти всички яйца и яйчни продукти, произвеждани в рамките на логистичната им верига, идват от индустриални ферми, които затварят птиците в малки, телени клетки. Според природозащитниците обикновено шест до десет кокошки споделят една клетка, като всяка кокошка има място колкото един нормален лист хартия. Батерийните клетки са толкова малки и претъпкани, че кокошките не могат да упражняват почти никои от естествените си или инстинктивни поведения. Често частите на тялото им се заклещват между решетките, което води до фрактури или счупени кости, деформации и тежка загуба на оперение. Някои кокошки, които са твърде изтощени или не могат да се движат, биват стъпкани до смърт от своите съквартиранти в клетката. Без да има единна политика за хуманно отношение към животните във всичките си обекти, Yum! Brands е съучастник в жестокото отношение към кокошките-носачки в своите пазари по целия свят, твърдят природозащитниците.

С нарастването на потребителското търсене на яйца от алтернативни системи, световните компании и лидери в бранша се отказват от яйцата от клетъчно отглеждани кокошки. Някои от най-големите компании в света са поели ангажименти да преустановят използването на такива яйца във веригите си за доставки, като сред тях са лидери в сектора като Unilever, Nestlé, Billa, Lidl, Kaufland, METRO, InterContinental Hotels, Sodexo, Mondelez, Restaurant Brands International, Compass Group, Costa Coffee, Starbucks и Barilla. Yum! Brands не успя да се присъедини към това глобално движение за по-хуманно отношението към животните, отглеждани за храна.

Съюзът Open Wing Alliance стартира петиция в Change.org, а активисти ще поведат инициативата с множество действия в социалните мрежи, онлайн и офлайн реклами и други, в които обществеността може да се включи на адрес NotYum.com, както и на българския сайт yum.caai.bg, част от кампанията “Разперени криле”. Хиляди души по цял свят ще се включат в координирани усилия, за да насърчат Yum! Brands да се ангажира да премине към яйца от ферми без клетки във всички свои обекти по света.

За Open Wing Alliance

Съюзът Open Wing Alliance е глобална коалиция от организации за защита на животните, насочена към създаване на единен фронт в кампанията ни за прекратяване на нехуманното отношение към кокошките по света, отглеждани за яйца и месо. Съюзът е основан през 2016 г. от The Humane League и се е превърнал в глобална сила с над 75 членуващи организации, които променят начина, по който най-големите компании в света се отнасят към животните, и установяват нов стандарт за политиките на корпоративна социална отговорност за хуманно отношение към животните на местно ниво – на всеки голям пазар – и в световен мащаб.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн