Ботьо Буков събра брилянтни стихове в “Сто и една песни за теб”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Представянето на книгата в двора на Къща-музей "Гео Милев" - Ботьо Буков (вляво) и Трифон Митев

Представянето на книгата в двора на Къща-музей “Гео Милев” – Ботьо Буков (вляво) и Трифон Митев

Botio Bukov knigaBotio Bukov portretТова е събитие, което ценителите на изящната словесност не могат да пропуснат: поетът и преводач Ботьо Буков представи пред взискателната старозагорска публика поредната си вълшебна стихосбирка, след една дузина други книги (стихове и преводи от испански): “Сто и една песни за теб”. Чел съм всякакви стихове: и хубави, и още по-хубави. Но тази силна и чиста емоция, която блика от двукуплетните четиристишия на Ботьо, при това съчетана с опита на зрелия дух, не може да се сравни с нищо познато тук и сега. Римуваната и мерена в разнообразни двусрични и трисрични стъпки реч е прецизна до съвършенство, а внушението – незабравимо. След всеки ред, излязъл изпод перото на Буков, като че ли внимателно се вслушва и одобрително кима духът на Лилиев:

Щом слънцето на жмичка си играе
и ангели в цветчетата жужат,
и нищо не боли – това е краят -
душа, освободила се от плът.

Но ако не е край, а просто случай,
когато този свят е подреден,
дори нахално да ми се получи,
дай, Боже, и една любов за мен!

Появата на тази книга за сетен път доказва, че Стара Загора е град, благословен с чудото да ражда големи поетични таланти. Райското ухание на липите ли ги създава, или алеите на истинския Рай в северната част на града, по които често срещаме Буков в бавно-съзерцателна разходка? Има върху какво да мислят бъдещите изследователи на поетичната магия.

Силно удивлява способността на поета да създава брилятно оформени в логичната си завършеност лирични послания. Те са малки, кратки, стилни и искрящи. Всяко четиристишие, на пръв поглед леко като форма, всъщност е много плътно, натежало от преживяни и изстрадани истини за любовта и живота, заключени в лаконични строфи, излъчващи както въпроси, така и неочаквани отговори:

Не раните си с тебе ще броим,
а лек ще търсим за една и съща.
Нещастието, щом се удвои,
то в щастие за двама се превръща.

А поантите на Ботьо Буков, финалите на емоционалните светове, в които лиричният му герой гори в порива си към Нея, Единствената, са нещо уникално – “Сто жени ще трябва да възпея / за една единствена жена” (“Песни”). Колкото изненадващи, толкова и органично свързани с разказаното до тях са тези поанти. Те са убедителният последен щрих в лиричните съкровения на Ботьо Буков, родени от пламъците в душата му, през които прозират споените образи на младеж и мъдрец:

Надежда ли изгубя, подарете
крилата ми на щъркела ранен.
Изгубя ли любов – ме оплачете,
защото сте изгубили и мен.

Както Ботьо Буков често обича да казва, душата не остарява. Новата му книга е още едно убедително доказателство за това.

- – - – - – -
* “Сто и една песни за теб” – издателство “Алфа Визия”, Стара Загора, 2021 г.

Максим Добрев
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн