Откриват изложба за 160 г. от рождението на Атанас Кожухаров на 28 май в РИМ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Atanas Kozhuharov 300На 28 май 2021 г. (петък) от 17.30 часа в малка изложбена зала на РИМ – Стара Загора ще бъде открита изложбата „160 години от рождението на Атанас Кожухаров – основоположник на музейното дело в Стара Загора“.

Чрез снимки, документи и вещи ще бъдат представени основни моменти от живота и дейността на Атанас Кожухаров, създател и дългогодишен уредник на музея при Археологическото дружество „Августа Траяна“ в Стара Загора.

Атанас Кожухаров е роден през 1861 г. в Стара Загора. Завършва история в Университета в Загреб, Хърватия. Още като студент проявява интерес към историята на изкуството и литературата. След завръщането си в България работи като учител в Пловдив, директор на педагогическите училища в Казанлък и Шумен. През 1901 г. е назначен за директор на Девическата гимназия в Стара Загора. След това е окръжен училищен инспектор в Бургас, Сливен и Стара Загора. След 1908 г. се посвещава изцяло на изграждането на музейна сбирка в Стара Загора. През 1907 г. е един от основателите на Археологическото дружество “Августа Траяна”, председател на настоятелството и уредник на старозагорския музей. Той успява да осигури годишен бюджет на музея. През 20-те години на ХХ в. провежда археологически разкопки на крепостната стена на Августа Траяна, “Кръглата кула”, Каймашката могила, Шопова могила, праисторическото селище в местността Манастира край с. Борилово, средновековния манастир в местността Боров дол, сондажите при Берекетската и Азмашката могила и др.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн