Български кинокритик оглавява международното жури на „Златната липа“ 2021

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Проф. Божидар МановИзвестният кинокритик Божидар Манов (на първата снимка) ще застане на председателското място в международното жури, което ще оценява достойнствата на филмите от конкурсната програма на тазгодишното издание на кинофестивала „Златната липа“.

Божидар Манов е автор на редица статии в български и чуждестранни издания, както и книги, посветени на киното като „Теория на киноизображението“, наградена от Съюза на българските филмови дейци, „Дигитална аудиовизия“, „Дигиталната стихия“, „Еволюция на екранното изображение“. Автор е на сценарии за документални филми, а през 80-те години работи на различни постове в култовото филмово студио „Време“. През 1994 г. започва работа в Нов български университет. Бил е ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ /2000-2011/ и декан на факултет „Екранни изкуства“ (2011-2013) в НАТФИЗ.

На 31 май от 17,30 часа в лапидариума на Регионалния исторически музей на Стара Загора проф. Божидар Манов ще разкаже за книгата си „Фестивални срещи“, която ще бъде представена от неговия колега в НАТФИЗ доц. Юрий Дачев. Представянето на книгата ще бъде едно от събитията от съпътстващата програма на фестивала.

Сред четиримата мъже в журито блести името на една дама – това на руската актриса Елена Морозова, която е носител на много награди за ролите си. Едно от най-известните й изпълнения е във френския биографичен филм „Коко Шанел и Игор Стравински“ (2010), в който изпълнява една от главните роли. Елена Морозова е истинско „дете на киното“, защото започва да се снима от 5-годишна.

За първи път тази година в журито на „Златната липа“ влизат представители на Полша и Румъния. Филип Байон от Полша е изключителен режисьор с богата филмография, създадена както за големия екран, така и за телевизията. В програмата на фестивала Байон ще представи своя последен филм „Икономът“.

От Румъния в журито влиза режисьорът Богдан Морешану – сценарист и режисьор, един от най-награждаваните в жанра на късометражните филми на всички европейски фестивали. Носител е на „Оскар“ за късометражен филм.

Френският сценарист и режисьор Антоан Рембо е петият член на журито. Основен акцент в творчеството му заема темата за правосъдието. Автор е на два късометражни филма, а по време на фестивалните дни той ще представи своя дебютен игрален филм „Присъда“, заснет по действителен случай.

Елена Морозова

Елена Морозова

Филип Байон

Филип Байон

Антоан Рембо

Антоан Рембо

Богдан Мурешану

Богдан Мурешану

Елена Морозова в сцена от филма "Коко Шанел и Игор Стравински"

Елена Морозова в сцена от филма “Коко Шанел и Игор Стравински”

#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн