Oбичаният лъв Терез почина: PETA призовава за прекратяване на отглеждането на големи котки в плен

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

София/Щутгарт, 19 май 2021 г. – Лъвът Терез почина миналата седмица въпреки всички положения усилия за спасяване на живота му. Състоянието му се се влоши рязко през последните седмици, след като лъвът разви бъбречна недостатъчност. Терез и неговият брат Масуд са родени през Декември 2017 г. в зоологическата градина в гр. Разград, която по това време работи без валиден лиценз. Лъвовете – резултат от близкородствено развъждане, се разболяват тежко скоро след раждането си. След организираните протести за извеждането на двата лъва от зоопарка, те бяха отгледани от природозащитничка и по-късно, с помощта на защитници на животните, настанени в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия. Масуд почина миналата година вследствие на сериозни неврологични увреждания, резултат от близкородственото развъждане.

Зоологическата градина в Разград продължава да функционира в продължение на години въпреки изтеклия си лиценз и се финансира от продажбата на лъвове, които са резултат на близкородствено развъждане. [1] Историята на Терез и Масуд е само един от многото примери, които показват колко много страдат животните, когато са принудени да живеят в плен. За да предотврати това да се случи отново, ПЕТА призовава за забрана на размножаването на големи котки в зоологическите градини.

„Никое животно не може да води добър живот в зоологическа градина. Особено големите котки често страдат от поведенчески проблеми в резултат на лошите условия, в които се отглеждат. В добавка към това, могат да се проявят здравословни проблеми, които често вървят ръка за ръка с безотговорното кръстосване. Терез току-що е навършил три години – естествената продължителност на живота на лъвовете е до 20 години“, казва д-р Ивон Вюрц, биолог и специалист по животните в развлекателната индустрия в PETA Германия. „Призоваваме за незабавно спиране на размножаването и край на отглеждането и затварянето на големи котки в зоологически градини и паркове за животни.“

Допълнителна информация
PETA също критикува лошите условия за живот за всички диви животни, които са принудени да живеят в плен, като лъвовете са само пример. По-голямата част от тези големи котки проявяват поведенчески аномалии. Към това се прибавя и фактът, че отглеждането на животни в плен не допринася за защита на видовете. Лъвове, тигри и други животни, които биват родени в зоопаркове, никога не мога да бъдат върнати в ествествената им среда, защото им липсват специфичните за техния вид поведенчески форми, които да им позволят да оцелеят в дивата природа. Дори при контролирано размножаване в рамките на специално изготвена програма, при надзор от ветеринарни специалисти по диви животни, рисковете за здравето на животните са големи. Това показва стартиралата през 90-те години на миналия век Европейската Програма за Защитени Видове (EEP), в рамките на която се провежда контролирано размножаване. Част от програмата са и девет лъва, които имат роднинска връзка. Вследствие на редуцираната генетична база, при тях се наблюдава висока смъртност при младите животни, както и множество усложнения. [2]

PETA призовава за прекратяване на развъждането и води кампании, целящи големи котки, като лъвове, тигри и леопарди, да не бъдат отглеждане в плен, единствено изключение в тази насока са спасителни центрове за диви животни. Средствата, които в момента се инвестират в поддържката на зоопарковете, следва да бъдат инвестирани в усилията за запазване на ествествената среда на тези животни в държавите, в които различните видове естествено се срещат.

PETA, чието мото отчасти гласи „Животните не са за наше развлечение или каквато и да било друга форма на експлоатация“, работи активно в борбата срещу „специецизма“, познат на български като „видова дискриминация“ – убеждението, че човешките същества са по-висши от други видове животни.

[1] Kronen Zoo (2018): Aus Inzucht-Zoo. “Vier Pfoten” retten Löwenjunge aus Bulgarien. https://www.krone.at/1634074. (19.05.2021).

[2] Atkinson, Kirsty E.; Kitchener, Andrew C.; Tobe, Shanan S.; O´Donoghue, Paul (2018): An assessment of the genetic diversity of the founders of the European captive population of Asian lion (Panthera leo leo), using microsatellite markerks and studbook analytics, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1616504717301878?via%3Dihub. (19.05.2021).

Допълнителна информация:
PETA.org.uk/blog/9-reasons-not-to-visit-zoos
PETA.org/issues/animals-in-entertainment/zoos-pseudo-sanctuaries

Със своите над 1,5 милиона поддръжници PETA Deutschland e.V. е най-голямата организация за защита на правата на животните в страната и се стреми да осигури по-добър живот за всяко животно чрез разкриване на случаите на жестокост към животните, осведомяване на обществеността и промяна на начина на живот.
#gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн