Кметът Живко Тодоров се срещна с посланика на Русия Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5540IMG_5532По покана на кмета Живко Тодоров на двудневно посещение в Стара Загора беше Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България.

„За нас Вашата визита е много важна. Ние имаме много добри отношения с Русия и искаме да задълбочим сътрудничеството си в сферите на културата, културния обмен и образованието“, каза в приветствието си градоначалникът. Той припомни, че Стара Загора и руският град Самара са побратимени градове и са осъществявали общи инициативи. Г-жа Елеонора Митрофанова изказа своята благодарност за поканата и заяви, че това е първото ѝ посещение в Стара Загора, по време на което е останала очарована от хилядолетната история на града. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство, както и актуални въпроси.

Кметът подари на Нейно превъзходителство каменен релеф „Лъвица с лъвче“, символ на Стара Загора и отправи покана за ново гостуване в града.

По време на визитата посланикът посети още Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където поднесе цветя и отдаде почит към всички загинали по време на Руско-турската война. Тя с интерес разгледа богатата експозиция в Регионалния исторически музей в Стара Загора, където изрази възхищението си към богатата и ценна музейна експозиция и се докосна до копието на Самарското знаме, което се съхранява в музея.

Г-жа Митрофанова се срещна и с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Гостува в СУ „Максим Горки“, Тракийския университет и в Руския център в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

* * *
Нейно превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова посети и Тракийския университет в Стара Загора.

Тя бе съпровождана от своята делегация – г-н Филип Воскресенский – пълномощен министър на посолството и г-н Валентин Солодкин – ръководител отдел „Вътрешна политика, двустранни отношения и връзки с медии“, както и от домакините от ръководството на община Стара Загора, начело със заместник-кмета Милена Желева и екипа ѝ.

Делегацията беше посрещната от ректорското ръководство, които представиха университета, неговите широки възможности в различните сфери и сключените договори с руски висши училища, с които си сътрудничи Тракийският университет.

Н.Пр. Елеонора Митрфонова сподели, че има достатъчно мостове пътят за сътрудничество във висшето образование между двете държави да бъде още по-отворен.

В знак на гостоприемство ректорът доц. д-р Добри Ярков подари на Нейно превъзходителство красив букет цветя и картина с характерните за България възрожденски къщи, а той от своя страна получи бутилка от традиционното за Русия питие – водка.

Визитата беше съпроводена с кратка опознавателна обиколка в Ректората, след което гостите имаха възможността да разгледат ценните царски експонати в Музея на коня.

178915818_4078738615502975_7098373609651620143_n178979560_4078738598836310_2077564393878297700_nIMG_5490IMG_5509IMG_5510IMG_5515
#73 (1)9102 (2)1 (1)

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн