Митрополит Киприан с преглед на направеното през последната година от Старозагорската митрополия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8131Старозагорският митрополит Киприан направи по време на среща с медиите равносметка за свършеното в периода април 2020 – април 2021 г., както и преглед на предстоящите събития и инициативи на Митрополията.

Част от дейностите на Старозагорската св. митрополия през периода април 2020 – април 2021 г.:

* Изцяло завършен е дигиталният регистър на Старозагорската митрополитска библиотека. Специални благодарности на протодякон Цветан Атанасов.

* Дарение на Стараозагорска митрополия за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, предназначено за закупуване на тестове за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19.

* Музикални спектакли в двора на Митрополията по случай 1 юни – Международен ден на детето, съвместно с Държавна опера – Стара Загора.

* Старозагорци посрещнаха и се поклониха пред частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец на 30 юни в катедралния храм „Св. Николай“.

* В Мъглиж на 29 юли бе открит площад и чешма на името на митрополит Калиник.

* Освещаване на храм „Св. Атанасий“ в село Виден – 30 август 2020 г. (Ден по-рано се отслужи молебен в Потопената църква на с. Виден.)

* Правителството одобри 1 612 000 лева за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметник манастир „Рождество Христово“ – Шипка.

* Първа копка на параклис „Свети вмчк.Георги Победоносец“ в района на поделението на Втора Тунджанска механизирана бригада – 1 септември 2020 г. Специални благодарности на бриг. ген. Стоян Шопов.

* Първа копка на храм “Св.Киприан Московски – българин“ на 16 септември в кв. “Кольо Ганчев”.

* Първа национална среща на православни младежи в Стара Загора под надслов „Заедно в Христа“ – 3 октомври 2020 г.

* Съвместна инициатива на Старозагорската митрополия и Ротари клуб “Стара Загора – Берое” за осигуряване на топъл обяд на медиците на първа линия в Стара Загора през зимния период.

* Правителството отпусна 3 млн. лева за ремонт в манастирски комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка – 10 март 2021 г. На 1 април започна почистване на сградата, предстои обследване и изготвяне на проект.

Предстоящи дейности:

* Организиране на национална среща на православните свещеници, служещи в местата за лишаване от свобода в комплекса Старозагорски минерални бани. (Не се е провеждала в последните 6 години.)

* Национална среща на православни младежи през втората половина на годината.

* Освещаване на храмове, на които поради пандемията чинът по освещаване е отложен (в селата Сулица, Колена, Оризари).

* Завършване на втория документален филм, посветенна блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий.

* Издаване на книга и специален брой на списанието „Нашата вяра“ във връзка със 150-годишнината от създаването на Старозагорската митрополия – през месец октомври.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн