Зам.-кметът Милена Желева откри инициативата „Да прочетем старозагорските поети”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5175IMG_5158По инициатива на старозагорската библиотека „Родина-1860“ днес в Стара Загора в рамките на XVI-тия маратон на четенето беше отбелязан Световният ден на книгата и авторското право.

В парк „Пети октомври“ творци, ученици, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани прочетоха любими стихове на старозагорски поети. В инициативата се включи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, която избра да открие събитието със стихотворението на Иван Хаджихристов „Пътници“. Тя изказа благодарност към всички участващи в процесите на създаване на една книга, като подчерта, че книгоиздаването е свързано с работата на много хора. „Поздравявам всички, които подкрепят от първото зрънце създаването на творбите до тяхното издаване. Хората на духа имат нужда от подкрепа. Поздравявам и хората, за които книгата е смисъл на живот“, допълни още Желева.

Сред присъстващите на събитието беше и главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев, който прочете стихотворението на Николай Лилиев „Тихия пролетен дъжд“. Той разказа, че по повод 85-тия рожден ден на Радио Стара Загора институцията подготвя инициатива, с която да обогати звуковия фонд на Музей Литературна Стара Загора. За жалост обаче никъде не са открити автентични записи с гласа на поета Лилиев.

Любими стихове от Жеко Христов представи началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова. Тя припомни, че през 2019 година беше открит новият дом на литературата в Стара Загора – „Музей Литературна Стара Загора“.

Всеки от зрителите имаше възможност да се включи в кампанията „Чети и се снимай 2”, като се снима със специалната рамка на библиотека „Родина” и по този начин да се сдобие с безплатна читателска карта.

В тазгодишния Маратон на четенето участват 12 читалища, 16 училища, 10 детски градини и 8 институции, кметства, НПО и фирми от община Стара Загора.

IMG_5173IMG_5153
#svz

spodelime


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн