Д-р Чавдар АНГЕЛОВ, ВМРО-БНД: Залагаме на доходи, сигурност и укрепване на българското семейство

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Д-р Чавдар АНГЕЛОВ е кандидат за народен представител от ПП “ВМРО-Българско национално движение” с №1 в интегралната бюлетина, с преференция N 105 за 27 МИР-Стара Загора.

DSC06760ф- Д-р Ангелов, какво Ви мотивира да бъдете част от листата на ПП “ВМРО-БНД” за предстоящите парламентарни избори?
- Предстоят важни за държавата ни избори, които са от изключително значение и за нашата политическа формация. По тази причина като дългогодишен кадър на Организацията няма как да стоя встрани от целия процес. Воден съм от стремежа да помогна на ВМРО-БНД да се представи максимално добре на предстоящия вот и отново да получи доверието на българските граждани, което да се изрази в присъствие в новия състав на Народното събрание.

- Вече са ясни основните акценти от програмата на ВМРО. За кои от тях ще работите с най-много плам?
- Основните послания, които отправяме към нашите избиратели в тази кампания, са три. На първо място това са доходите на българските граждани. Вече бяха посочени основните цели, които ще се опитаме да постигнем в края на управленския мандат – средна пенсия – 700 лв., средна работна заплата от нива до 2500 лв.
Вторият ни приоритет е сигурността, като тук не става въпрос само за българската армия, където лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов през последните 4 години направи много. Усилията ни ще бъдат концентрирани не само към продължаване на тази успешна политика по отношение на войската, но и по отношение на МВР, и въобще на всички структури, които са елементи от българската национална сигурност. В размирните времена, в които живеем, и предвид района, в който се намираме,

трябва сами да се погрижим за собствената си сигурност

А след това да очакваме съдействие от нашите партньори, каквито са страните-членки на ЕС и на НАТО.
На трето място, ВМРО ще продължи усилията си да укрепва и опазва българското семейство като институция. През вековете българското общество и присъствието на българите на Балканския полуостров винаги се е опирало на четири основни стожера – армия, вяра, семейство, училище. За съжаление, през последните десетилетия те бяха силно поразени. Ако искаме да върнем нещата в правилната посока и България да се превърне в просперираща държава, в която живеят успели и спокойни хора, трябва да се положат целенасочени усилия към укрепването именно на българската армия, Българската православна църква, българското семейство, българското училище.

- Част от тези задачи ВМРО започна да решава и в настоящия парламент…
- Разбира се, реализирането на тези цели започна в края на мандата на 44-ото НС. Беше въведено частично семейно подоходно облагане. Всяко българско семейство в края на тази година ще получи средно около 450 лв., възстановени за внесените през годината данъци и осигуровки. За едно семейство с 2 деца, каквото е и моето, това са 900 лв. На годишна база, срещу 40 лв., които получихме в края на миналата година. Важно е да се подчертае, че от тази помощ

ще се възползват български семейства, които работят, плащат данъци, имат образование

Това е мярка, която има за цел да намали и демографската криза.
Трябва да опазим и българските деца от т. нар. “джендър идеология”, която през последните години е доста агресивна чрез отделни нейни представители, както в българската образователна система, така и в българския обществен живот. ВМРО категорично се противопоставя на подобни влияния, които искат да обяснят, че когато децата навършат пълнолетие, имат право да определят своя пол, или че семейството може да бъде нещо различно от доброволен съюз между мъж и жена…
Естествено в следващия парламент ще продължат усилията ни да бъде намалено да се намалят условията за разпространението на радикалния ислям и свързания с него тероризъм в България. През последните години някои тези, защитавани от ВМРО, дори и като извънпарламентарна формация, звучаха екстравагантно. Но животът потвърди, че имаме проблем както с радикалния ислям, така и с циганската престъпност, така и с джендър идеологията.
Сега трябва да се вземат мерки в спешен порядък тези вредни за развитието на нацията процеси да бъдат ограничени, а защо не и изкоренени от родната ни действителност.

- Какво друго бихте отличил от програмата на ВМРО?
- Естествено в нашата програма детайлно са разработени и други въпроси, касаещи икономиката, развитието на селското стопанство.
Разбира се, и българската култура. Като човек лично ангажиран с музейното дело в Казанлък, се надявам, че през този мандат, проблемите на българската култура ще бъдат сред приоритетите както на бъдещето НС, така и на бъдещето правителство.

Опазването на културната ни идентичност е едно от условията да продължим да съществуваме като народ

Няма как, ако искаме да възстановим българската имперска кауза, в добрия смисъл на думата, да не се инвестира в българската култура. От една страна, опазвайки огромното наследство, което нашите предци са ни завещали. От друга страна, създавайки условия на съвременните български творци, да работят в спокойна среда, която да им позволява да творят и да се издържат от собствения си труд. Ако получа доверието на гражданите от област Стара Загора, това ще бъде мой категоричен приоритет.

- Каузите на Казанлък, които ще отстоявате?
- Разбира се, за нас казанлъчани, е много важно да продължи съхраняването на индустриалния потенциал на града ни. Оръжейната фабрика, която се намира в Казанлък, е гръбнакът на българския военно-промишлен комплекс. Процесите, свързани с превъоръжаването на българската армия, трябва да бъдат така организирани, че част от поръчките да бъдат възложени на български изпълнители, в частност на такива от Казанлък.
Другото важно и знаково за Казанлък естествено е производството на етерично-маслени култури. Знаем за проблемите на хората от бранша. Този тип производство трябва да получи необходимото внимание и защита от българската държава, за да може хората, които се занимават с този бизнес, да имат перспектива. Тук е важно

да бъде подкрепена и дейността на единствения в България институт за етерично-маслени култури

чийто потенциал трябва да бъде съхранен и развит.
Разбира се, Казанлък се слави с богато културно-историческо наследство. Туризмът е важен отрасъл, защото представя страната ни пред света и защото създава реални работни места. Казанлък е богат и на културни, и на природни забележителности. Трябва да се концентрираме върху тяхното по-добро опазване, представяне и социализиране.

- Една от идеите на ВМРО е създаване на Министерство на българите в чужбина. Защо е важно?
- България има огромна диаспора извън пределите на родината ни. На това огромно море от българи, пръснати по целия свят, трябва да бъде дадено по-високо ниво на представителство.

При тази демографска криза те са естествен резерв за преодоляване на нейните последици

Агенцията за българите в чужбина, която сега съществува, трябва да бъде повишена в ранг, с повече правомощия и ресурси. За да може тази диаспора да бъде държана близо до родината и да се създадат условия в един бъдещ момент тези хора да се завръщат в България, където да приложат придобитите знания, умения и опит.
В същото време са известни и проблемите, които имат българските исторически общности в Северна Македония, в Сърбия, в Гърция, в Молдова и Украйна. Част от българите там са подложени на асимилация и денационализация. В последните седмици има достатъчно информация, идваща от долината на река Вардар – как граждани на Република Северна Македония с изявено българско самосъзнание са притискани от тамошните власти. Министерството ще бъде адекватна мярка, която ще даде

увереност на нашите сънародници извън България, че родината им не ги е забравила

Те ще получат необходимото съдействие, защита и възможност да се завърнат, където им е мястото – при техните родители, а потенциалът и енергията им да бъдат използвани за просперитета на България.

- Изборната кампания вече е в пълен ход. Какви са Вашите послания към избирателите?
- Изборът, който ни предстои, трябва да бъде отговорен и разумен. Нека заложим на политически субекти, които са предвидими в действията си.
Надявам се избирателната активност да бъде висока, за да се даде максимална легитимност на изборите. Хората, които ще поемат съдбините на страната, ще имат да решават много тежки проблеми и ще имат нужда от солидна обществена подкрепа. Дано след 4 април крайното политическо противопоставяне остане по-назад, да се погледне по-прагматично на нещата и да се търсят полезните за нацията решения на съществуващите проблеми.
Затова призовавам всички да упражнят правото си на глас.

И в избора си да действат не водени от чувства и емоции, а от разум,

за да имаме по-разумна и просветена власт.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн