Красимир Вълчев, ГЕРБ: Стара Загора ще стане център на информационните технологии

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1420939P1420941Поздравявам Община Стара Загора за решението да създаде Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи! Училището се радва на голям интерес и то от страна на деца с най-високи образователни резултати, каквито IT секторът привлича и те остават да работят и да се развиват в България. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район пред журналисти. Заедно със заместник-председателя на ЕНП и български еврокомисар Мария Габриел, и кандидатите за народни представители Радостин Танев и Лъчезар Борисов, който е министър на икономиката, Красимир Вълчев се запозна с хода на ремонта на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Средствата за нейното обновяване и за изграждането на общежитие са осигурени от Министерството на образованието и науката.

„Създадени са и условия завършващите новата гимназия да продължат своето обучение в Стара Загора, тъй като в Тракийския университет са разкрити нови специалности по информационни технологии. Навлизаме в период на още по-мащабни дигитални трансформации, които ще определят бъдещето. Когато има отлично подготвени IT специалисти, тогава и икономиката ще се развива. Мога да заявя, че ние отговаряме на това предизвикателство“ – каза още Красимир Вълчев.

„Един от основните ни приоритети е област Стара Загора да се превърне във високотехнологичен индустриален център. Имахме възможност да обсъдим днес с българския еврокомисар Мария Габриел проекта за създаване на дигитален иновационен хъб и да посетим изграждащата се в момента Лаборатория за виртуална реалност. Чрез тях ще осигурим тясна връзка между образованието, науката и бизнеса“ – съобщи Лъчезар Борисов. Той подчерта, че за да се задържат нашите специалисти тук, трябва да се запази настоящата данъчна система. За разлика от нас, опонентите ни със своите предложения за промени в нея залагат бомба пред бизнеса, която не само ще обърне тенденцията за завръщането на специалисти от чужбина в България, но и ще изгони инвеститорите“ – категоричен е министърът на икономиката.

„Това, което виждам в Стара Загора, е икономика, обвързана с науката и знанието, подкрепа за талантите и даването на перспектива за тяхната реализация в града, в региона, в България“ – каза Мария Габриел. Тя уточни, че в рамките на програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ ще има сериозна финансова подкрепа за обучението на децата и младите хора по математика и компютърни технологии. „В подкрепа на подготовката на преподавателите по тези специалности сме предвидили създаването на 25 европейски учителски академии. Дейността на първите три ще стартира тази година и съм убедена, че българската учителска общност ще има активен принос, така че резултатите да бъдат пряко насочени към сфери, в които българските предприемачи имат сериозен интерес“ – добави българският еврокомисар.

P1420937P1420930P1420929

*
Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн