С първа копка започна обновлението на Летния театър в Стара Загора.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

54857347455485734743Със символична първа копка и водосвет, отслужен от митрополит Киприан и свещеници от епархията, днес бе поставено началото на обновлението на Летния театър в Стара Загора.

На церемонията присъстваха зам.-председателят на Европейската народна партия и еврокомисар Мария Габриел, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – водач на листата на коалиция “ГЕРБ-СДС” в Стара Загора, министърът на икономиката Лъчезар Борисов – четвърти в листата, зам.-кметове на Община Стара Загора, проектантите и изпълнителите на проекта.

“На това място в началото е имало каменна кариера – разказа зам.-кметът с ресор “Култура, туризъм и младежки дейности” на Община Стара Загора Милена Желева. – През 1957 г. е направен проект за летен театър. Първият концерт е две години по-късно, през 1959-та. През десетилетията оттогава до днес на Летния театър концерти са изнасяли звезди като Лили Иванова и Емил Димитров, роклегендите “Юрая Хип” и куп други звезди на българското и чуждестранното изкуство. Вярвам, че след завършването на проекта тук ще има още много запомнящи се мероприятия и хубави години за това знаково за Стара Загора място.”

Разписание - градски транспорт >>>>Проектът “Обновяване на Летния театър в парк “Митрополит Методий Кусев”, Стара Загора, и опазване на парковото и градинско изкуство в околното му пространство” е на стойност 3 072 754 лв. Предоставеното финансиране от Фонда за градско развитие е в размер на 2 935 882 лв. Срокът за изпълнението му е две години. Изпълнител е ДЗЗД “Театър 2020″ с участието на старозагорска и пловдивска фирма. Срокът за действие на консорциума е 240 календарни дни.

“От много години работим по този хубав проект – сподели главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева. – Преди три години направихме пълна рехабилитация на Аязмото, която завършваме с този хубав проект в сърцето на парка. Това сакрално място за старозагорци е признато от много наши и чуждестранни творци, които с удоволствие правят концерти и спектакли тук. Но виждате, че материалната база е в много лошо състояние. Това място не заслужава такъв вид. Имаме чудесен проект благодарение на старозагорски архитекти – арх. Янулов, ландш. арх. Матарова, които дадоха възможност мястото да придобие един наистина много добър естетически вид. Сградата ще придобие нов облик с новата козирка, която ще бъде изградена над сцената и оркестрината. Ще бъде изцяло подновена и аудиторията, която се ползва от публиката, с нови ергономични седалки, устойчиви на атмосферните влияния на открито. Част от проекта е и опазването на парковото пространство, което има нужда от обновяване с още по-богата зелена растителност.”

Първата копка направи зам.-кметът по утройство на територията, строителство и инвестиции инж. Янчо Калоянов.

По проект на площ от 3.8 дка ще има 1647 места. Ще се изградят гримьорни от източната страна, ще се изгради нова козирка над сцената. Ще има ново покритие на сцената, разширение на обслужващите помещения под сцената, нови тоалетни и нов пулт за осветление и озвучаване. Ще бъдат подновени седалките и настилките. Помислено е и за достъпна среда със зона за хора в неравностойно положение. Ще бъдат изградени тоалетни и за посетители в близост до северния и южния вход на летния театър, достъпни и за хора в неравностойно положение. Сигурността ще осигурява система за видеонаблюдение. Ще бъде изградена нова ел.инсталация, ще бъдат подменени водопроводната и канализационната мрежа.

5485734744P1420901P1420895
IMG_3754IMG_38665 (1)1 (32)4 (3)
P14208965485734746
*
Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн