БСП: ГЕРБ с нарушение на изборните правила

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Urna 2БСП сигнализира РИК – Стара Загора за нарушение на предизборната агитация от политическа партия ГЕРБ. В жалбата се посочва, че в медиите и социалните мрежи на 15 март 2021г. е разпространен материал със заглавие „Кандидатите за народни представители от ГЕРБ посетиха Технически колеж – Казанлък“. В събитието са участвали министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Илияна Жекова и Роман Желев като кандидати за народни представители. В публикацията са направени отметки след имената на народните представители, заедно с номера на политическата партия в интегралната бюлетина.

«Под статията е наличен запис „ГЕРБ 28“ и е изрично указано, че «Купуването и продаването на гласове е престъпление». Може да се направи категоричен извод, че се касае за предизборна агитация, макар че Техническият колеж е учебно заведение, където е забранено провеждането на предизборна агитация», се изтъква в жалбата. По думите на юристи според чл.182 ал.1 от ИК и Решение № 2064-НС / 16.02.2021 г. на ЦИК, е забранено провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

«В конкретния случай е налице нарушение на установените правила за провеждане на предизборна агитация, тъй като с публикуването на материала се цели внушение за упражняване правото на глас в полза на ГЕРБ, на място, попадащо в ограниченията, наложени от Изборния кодекс», считат от Предизборния щаб на БСП.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн