PETA и други организации за защита на животните призовават Европейската комисия да потвърди забраната за тестване на козметика върху животни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

PETA DeБрюксел / Щутгарт, 12 март 2021 г. - Преди осем години тестовете за козметика върху животни и продажбата на козметика, разчитаща на такива тестове, бяха забранени в Европейския съюз, но козметичните съставки продължават да се тестват върху животни. PETA* и други организации за защита на животните обединиха усилията си, за да призоват властите на ЕС да отменят нови заявки за тестове върху животни и да гарантират безопасността на козметиката и съставките й, използвайки само неживотински методи.

Слагайки край на архаичната зависимост от нови тестове върху животни, Регламентът за козметиката на ЕС стимулира разработването на по-добри методи за изпитване върху животни и определя златния стандарт за подобни инициативи в световен мащаб. Оттогава обаче стана ясно, че регламентът не се спазва по начина, обещан на гражданите на ЕС, и че животните все още страдат и умират при тестове за нови козметични съставки.

Козметичните съставки се тестват върху животни в ЕС съгласно законодателството за индустриалните химикали, известно като Регламент за регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали (REACH). Последните решения, взети от Европейската агенция по химикали (ECHA) и потвърдени от нейния апелативен съвет, потвърждават, че ECHA счита, че тестовете върху животни дори за съставки, използвани изключително в козметиката, са допустими съгласно REACH. Този подход сериозно подкопава Регламента за козметиката.

Призивът за спиране на тестовете е след отворено писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през декември, подписано от 463 марки козметика и организации за защита на животните. В писмото марките подчертаха способността си да осигурят безопасност за потребителите и за работниците, участващи в производството на козметика, използваща неживотински методи, и подчертаха, че много от въпросните съставки вече имат дълга история на безопасна употреба. Групите за защита на животните подчертаха силната подкрепа на европейските граждани за забраните за тестване на козметика, призовавайки властите да ги поддържат, както е предвидено от законодателите по време на въвеждането и в съответствие с подкрепата на Европейския парламент за глобален край на тестването на козметика върху животни.

Непосредственото спиране на изискванията за изпитване върху животни за съставки, използвани изключително в козметиката, би позволило на индустрията да с регулатори и лица, вземащи решения, за да покаже, че вместо да подлагат хиляди животни на по-големи страдания за козметика, те могат да осигурят безопасност, използвайки съвременни инструменти подходи без животни.

Възможността за заинтересованите страни да се обединят по този начин е още по-важна, тъй като новата стратегия на ЕС за устойчивост на химикалите рискува допълнителни тестове върху животни за съставки, използвани в козметиката и други ежедневни продукти.

Подписалите писмото са: Европа без жестокост (Cruelty Free Europe), Еврогрупа за животните (Eurogroup for Animals), Хора за етично отношение към животните (People for the Ethical Treatment of Animals – PETA), Европейска коалиция за прекратяване на експерименти с животни (European Coalition to End Animal Experiments – ECEAE), Хуманно общество Интернационал ЕВропа (Humane Society International Europe).

* PETA Германия е най-голямата организация за защита на правата на животните в страната, с повече от 1,5 милиона поддръжници. Целта й е да подобри живота на всички животни чрез разкриване на жестокост, информиране на обществеността и подпомагане на хората да преминат към начин на живот без жестокост.

Още по темата:
Европейски екозащитници и брандове скочиха срещу тестването на козметика върху животни

Допълнителна информация:
Cosmetics and Animal Testing
#

vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн