Европейски екозащитници и брандове скочиха против тестването на козметика върху животни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Лондон / Щутгарт, 2 декември 2020 г. – Днес PETA, “Европа без жестокост” и над 450 брандове и компании, обявяващи се срещу жестокостта към животните и работещи за регулаторни промени, включително Dove, Simple и The Body Shop, изпратиха отворено писмо до Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет, в което ги призовават да спазят забраната на ЕС за тестване на козметични продукти върху животни преди пускането им на пазара.

В писмото се настоява да спре изпитването върху животни на някои широко използвани козметични съставки под прикритието на Регламента за регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали (REACH). Поради това изискване хиляди плъхове и зайци, включително бременни животни, са осъдени да страдат при тестове, при които са хранени насила с козметична съставка, преди да бъдат убити и дисектирани.

„Тестването на продукти за красота и техните съставки върху животни е грозно и трябва да бъде категорично спряно“, казва мениджърът на научната политика на PETA д-р Джулия Бейнс: “PETA обединява усилията си със състрадателни компании, за да поиска щадящ подход към тестването на козметика, който запазва живота на чувствителните животни, както се изисква от закона.”

Директорът по публичните въпроси на Cruelty Free Europe Кери Постлайт казва: “Европейските граждани и техните представители в Европейския парламент се бориха усилено за тези забрани, които са модел за много други пазари. Те трябва да бъдат подкрепени, така че животните да не страдат заради козметика в Европа.”

Както се отбелязва в писмото, светът се отдалечава от тестовете върху животни. През 2018 г. Европейският парламент призова за глобална забрана за тестване на козметика върху животни до 2023 г., а 84% от анкетираните в скорошно глобално проучване заявиха, че няма да купуват козметичен продукт, ако знаят, че е тестван върху животни.

Писмото, подкрепено и от Европейската коалиция за прекратяване на експериментите с животни, Еврогрупата за животни и Международното хуманно общество, е достъпно тук.
#

vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн