Експерт: Работодателят няма право да задължава работниците да се ваксинират

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Vaksina KoronavirusСлед отварянето на “Зелените коридори” и старта на свободното ваксиниране, към платформата за трудовоправни въпроси www.mywork.bg бяха отправени множество запитвания от потребители за това, дали работодател може да задължи работниците си да се ваксинират. Това сподели д-р Тодор Капитанов, основател на платформата и водещ експерт по трудово право в България, като причина за настоящия материал, който недвусмислено изяснява поставения въпрос.

Не са рядкост случаите, в които работещите са подложени на некоректно поведение от страна както на ръководителите си, така и на други колеги на работното място относно индивидуалното решение на всеки да се ваксинира или не. Става въпрос не само за натиск чрез заплахи за недопускане до работа, намаляване на доходи, лишаване от придобивки в работата, а дори и за подмятания, разни намеци и пр. за действие в едната или другата посока.

Какви са правата ни в подобни ситуации?

Както е известно на всички, ваксинирането срещу коронавирус (или срещу каквато и да е друго заболяване) е доброволно и право на всеки човек е да направи личен избор. Личният избор може да бъде продиктуван от всякакви причини – здравословни, религиозни, семейни, професионални и всякакви други причини, които са обективни или субективни и никой няма право да оказва влияние чрез натиск върху тях.

Работодател, получил оплакване от работник или служител, който се смята за подложен на тормоз, е длъжен незабавно да извърши проверка, да предприеме мерки за прекратяване на тормоза, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, ако тормозът е извършен от друг работник или служител. При неизпълнение на това задължение работодателят носи отговорност по Закона за защита от дискриминация за актове на дискриминация, извършени на работното място от негов работник или служител. “Тормоз” е всяко нежелано поведение на основата на дискриминационните признаци, изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда.  (Справка: §1, т.1 и 2 от допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация).

В подобни ситуации имате право да подадете жалба и пред Комисията за защита от дискриминация в случай, че по-висшестоящият орган не предприеме проверка по вашия случай. Органът, който отговаря за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите, е Комисията за защита от дискриминация. Тя е специализиран държавен орган, който осъществява контрол по прилагането и спазването на Закона за защита от дискриминация или други закони, уреждащи равенство в третирането.

При всички случаи бихте могли да подадете сигнал и до териториалната дирекция „Инспекция по труда“, придружен с подробна информация по случая.

(Статия на д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн