Община Стара Загора представи изградената модерна система за управление на трафика

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

unnamed (2) (1)unnamed (1) (1)След 3 години и 3 месеца от началото му, на 2 април приключва изпълнението на проект BG16RFOP001-1.006-0003 “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – II фаза”. Общата стойност на проекта е 14 727 612.40 лева, от които собственият принос е в размер на близо 760 хил. лева, а останалото е безвъзмездна финансова помощ. По този повод днес пред медиите беше представен готовият Обект 2 от проекта – “Изграждане на система за управление на градския транспорт”. Тя включва две нива – Център за контрол и управление на транспорта, и системата за видеонаблюдение на кръстовищата в града. “Направихме много неща, за да бъде градският ни транспорт на едно от високите нива не само у нас, но и в Европа, което промени и екологията в Стара Загора” – каза ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

Младен Заманов, част от екипа, изпълнил проекта, уточни, че проектът включва както оборудването в Центъра за градска мобилност, който се намира в сградата на Общината – сървъри, видеостена, работни станции на операторите, които следят кръстовищата, така и 37-те кръстовища в Стара Загора, оборудвани с нови и икономични LED секции и многофункционални светофарни контролери. 22 от най-натоварените кръстовища са с интелигентни системи за управление на трафика, които осигуряват баланс между колоните в различните посоки и времето за преминаване на пешеходците. Координация между сигналите на кръстовищата е въведена на няколко булеварда в Стара Загора – “П. Евтимий”, “Ген. Столетов” (където зелената вълна е на две части – източно и западно от ул. “Отец Паисий”), “Хр. Ботев” и “Славянски”. Гъвкаво управление на светофарите регулира продължителността на зеления сигнал (в рамките на предварително зададен диапазон min и max) чрез данните от инсталираните трафик-детектори. “Умните” светофари осигуряват и приоритет на превозните средства от градския транспорт. За целта всички автобуси и тролейбуси са оборудвани с модеми. Контролерите пък осъществяват постоянното им следене дали закъсняват и съответно светофарът ги пропуска с предимство, за да преминат възможно най-бързо през кръстовището.

Последна, но не най-маловажна част от проекта, каза Младен Заманов, е видеонаблюдението, като камери бяха поставени както на всички светофарно регулирани кръстовища, така и на доста други ключови места. Целта е да се следи изцяло трафикът в града и операторите да имат цялостна представа за него, като реагират при необходимост. Видеонаблюдението на входно-изходните точки на града автоматично регистрира автомобилните номера. В Стара Загора в рамките на проекта са изградени нови 5 светофарни кръстовища – две стандартни (на “Руски” с “Гурко” и на “Ген. Столетов” с “Ал. Батенберг”), и три нови пешеходни пътеки с пешеходни светофари (с бутони, чрез които пешеходците активират зелената фаза за безопасно пресичане).

Системата се поддържа от сървъри с непрекъсваеми захранвания. По всички кръстовища има изградена оптична свързаност.

Подобрена е “зелената вълна”, на светофарите вече няма прекомерно натрупване на автомобили, както беше по-рано със старата техника. Това допринася и за подобрената екология в града – допълни зам.-кметът Йордан Николов. Той уточни и това, че в Центъра за градска мобилност е работното място на Дежурния на Общината, тук са и операторите на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за сигнали от граждани 0800 157 37. “Първоначално ни предлагаха всичко това да е другаде, в Автогарата, но ние държахме Центърът, в който се работи денонощно, да е в сградата на Общината. За целта закрихме съществуващото на това място заведение. Има и опция за разширяване на центъра в бъдеще при необходимост в южна посока” – каза Николов.  Той припомни, че в процедура е и обществена поръчка за 33 нови електробуса, които да допълнят автопарка на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. Стана ясно още, че Община Стара Загора ще кандидатства по програма „Life” за разработване на нова транспортна схема, която да задоволи потребностите на всички ползватели на обществения транспорт в града.

На присъстващите беше демонстрирано как действа системата в реално време, както и натовареността на няколко кръстовища.

Участие в събитието взеха още Мирослава Шопова началник на отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“, Бояна Делева, началник отдел „Транспорт“,

Ръководителят на звено “Градска мобилност” Добрин Влайков (вторият отляво на втората снимка) съобщи, че в него на дневни и нощни смени работят 14 човека. Приемат се сигнали от граждани, от тел. 112, поддържа се връзка с МВР, с Пожарната и други институции, като при необходимост се изпраща екип на място. С общо около 500 видеокамери тук се осъществява наблюдение на градската част и на Аязмото, контролира се и движението по разписание на автобусите и тролейбусите от градския транспорт.

unnamed (3) (1)unnamed (6)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн