Министър Вълчев: На 55% от европейската покупателна способност сме, младите се връщат при 70%

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Krasimir ValchevНа въпрос на медията ни за това, как страната ни може да ограничи емиграцията на млади хора, подготвяни дълги години и със значителни разходи в българската образователна система, министърът на образованието и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район Красимир Вълчев отговори така:

- Анализите показват, че там, където достигнем доходи на ниво 70% по покупателна способност, подчертавам – по покупателна способност, а не в номинални стойности, младите хора вземат решение да останат в България, респективно в региона. Образно казано, един млад човек е настроен да живее тук със 70 единици доход, вместо в чужда социална среда със 100 единици.

Ние тръгнахме от много ниско ниво на развитие – в началото на века бяхме на 28% доход от средноевропейския. Сега сме на 54-55%, като вероятно след кризата ще имаме и по-високо ниво на сближаване. Начинът да постигнем това е да имаме повече инвестиции в технологичните отрасли и по-добро образование, да поставим висшите училища в центъра на развитието на регионите. Ще ви дам пример с информационните технологии. Те не само са с най-високи възнаграждения, но и с най-бърз темп на увеличение на възнагражденията.

През последните години имаме обратна миграция – навътре към България. Тя се дължи и на Брекзит, но така или иначе е факт. Повече хора от сектора “Информационни технологии” са се върнали да работят в България, отколкото са заминали. Защото сме достигнали определено ниво на сближаване на доходите.

България може да има полицентричен модел на развитие, ако създадем няколко регионални центъра в най-големите градове, които да дърпат напред. Тракийският университет в Стара Загора е един такъв естествен център. Но той няма специализация в областта на техническите науки. Затова през последната година работим особено интензивно Техническият университет и Минно-геоложкият университет в София да влязат в устойчиво партньорство с Тракийския университет и да подпомогнат технологичното развитие на региона, в това число трансформациите, които предстоят да се случат в Източномаришкия басейн.

Инвеститорите търсят най-вече готова инфраструктура с изградени площадки. В редица предприятия – и в Стара Загора, и в Казанлъшко, вече се случва навлизането на индустрията с висока добавена стойност. Това е начинът да задържим повече хора. Преструктурирахме и приема във висшето образование – колкото повече деца учат информационни технологии, технически специалности, толкова повече ще останат в България. Даваме допълнителни средства на гимназиите и висшите училища, които обучават по приоритетните направления, респективно в специалностите с очакван бъдещ недостиг. Даваме и допълнителни стипендии в тези специалности и професионални направления. И не на последно място – за специалностите с най-голям очакван дефицит освобождаваме от такси в системата на висшето образование.

Още по темата:
Красимир Вълчев: Област Стара Загора ще бъде център на технологично икономическо развитие
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн