Красимир Вълчев: Област Стара Загора ще бъде център на технологично икономическо развитие

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Представиха кандидатите на Коалиция “ГЕРБ-СДС” за народни представители от 27 МИР – Стара Загора

DSC05172ГЕРБ представи кандидатите си за народни представители в 45-тото Народно събрание на Република България от 27-ми Старозагорски избирателен район. Сред 22-мата в списъка са двама действащи министри. Водач на листата е министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Четвърти е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. На второ и пето място са съответно досегашните депутати Маноил Манев и Радостин Танев.

“Обяваваме по традиция нашата листа два дни преди откриването на предизборната кампания. Разликата е, че този път предвид ситуацията няма как всички кандидати за народни представители да бъдат сред нас. Листата ни е двойна, от 22-ма души, и е една от най-силните в региона. Образованието и икономиката са основните приоритети, по които ще работят депутатите от региона в следващия парламент. Сред кандидатите са млади хора и хора с опит” – каза пред медиите областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов.

Водачът на листата Красимир Вълчев е роден в София, но израства в село Априлово, община Гълъбово. До осми клас е учил в Гълъбово, а средното си образование завършва в Строителния техникум в Стара Загора. “Никога не съм губил физическата връзка със Старозагорския регион, въпреки че през последните десетилетия професионалното ми развитие беше в София, в областта на публичните финанси, на държавното управление и най-много в областта на образоването” – припомни той. Визията му за региона е, че за да задържи областта второто си място в страната по обем на създавания брутен вътрешен продукт, Стара Загора, Казанлък и регионът, включително минно-енергийният комплекс “Марица-изток”, трябва да бъдат център на технологично развитие. “Такъв потенциал е налице. Това е и основният ни приоритет” – увери образователният министър.

Красимир Вълчев е убеден, че това ще се постигне с обединяване на усилията на образователните институции и Тракийския университет, който трябва да бъде в центъра на развитието на всички инициативи. Затова министърът на образованието и науката е работил много интензивно последната година Техническият университет в София и Минно-геоложкият университет да бъдат партньори на висшето учебно заведение в Стара Загора и да подпомогнат технологичното развитие на региона, с оглед на трансформациите, които предстои да се случат в комплекса „Марица-изток“.

„Тази тема в контекста на Зелената сделка ще бъде водеща за нашите опоненти, но разликата между нас и тях е, че каквото обещаем, го изпълняваме и не можем да си позволим да говорим лековато. Част от работните места в енергийния комплекс ще бъдат трансформирани, част от хората ще излязат от праха и калта, както те самите ми подсказаха при срещите ми с тях. Това може да стане само с координирана политика, с обединените усилия на държавата, общините, синдикатите и работодателите“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора. Като пример в тази посока Красимир Вълчев посочи създадения преди две седмици Институт за устойчиво развитие към Тракийския университет. „Добрата новина е, че има много средства, ангажирани са експерти, включително и утвърдени на международно ниво и ще го постигнем заедно“ – добави Красимир Вълчев. Министърът сподели, че е емоционално свързан с комплекса „Марица-изток“, в който са работили, работят и в момента негови близки, и се прави всичко възможно той да продължи да функционира максимално дълго.

„Зелената сделка поставя някои предизвикателства, но амбицията е да няма загубено нито едно работно място. Това, което сме коментирали с колегите от Министерството на енергетиката, е в по-дългосрочен план да мислим и за преминаването към производство на електроенергия от водород“ – добави по темата министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Стара Загора ще се превърне в център за развитие на информационните технологии. Затова създадохме Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, привлякохме Техническия университет да подпомага обучението по IT в Тракийския университет. Стара Загора и Казанлък имат традиции в образованието в областта на математиката, физиката и компютърните науки, но трябва да се запазим и като регион на обучението по медицина и аграрно развитие“ – добави Красимир Вълчев. Той увери, че това е постижимо, защото ГЕРБ е доказал, че знае как да обвърже инструментите на политиката с целите. Водачът на листата посочи още, че сред големите приоритети остават образованието, в това число и висшето, както и здравеопазването.

Лъчезар Борисов заяви, че ще работи активно за развитието на икономиката на региона и изрази убеденост, че през следващите години област Стара Загора ще се превърне в индустриалното сърце на България.

„Амбицирани сме да създадем поне 5000 работни места и да не загубим нито едно съществуващо. Водим успешна политика по изграждане на индустриални зони в страната. Пример за това в Стара Загора е Индустриална зона „Загоре“. Първите  инвеститори са вече тук. Сега водим преговори с българска компания, която иска да инвестира около 40 млн. лева в зоната“ – съобщи министърът на икономиката. Той добави, че тази стратегия ще бъде реализирана и на територията на бившето летище, като се запази пистата. „Целта ни там е да привлечем стратегически инвеститори, които да създават високи нива на добавена стойност. Амбицията ни е да увеличим заплатите с още 40% – както направихме през настоящия управленски мандат“ – коментира кандидатът за народен представител от Старозагорския избирателен район.

Лъчезар Борисов подчерта, че в условията на пандемията българската държава е успяла да запази бизнеса и това се отнася и за Старозагорска област. „Пакетът от мерки, възлизащ на 2 млрд. лева, даде своя ефект. В област Стара Загора са подпомогнати 539 микрофирми, а в рамките на месец и половина 83 средни предприятия ще получат 8,7 млн. лева. Това е само част от мерките, с които правителството подпомага бизнеса“ – информира Лъчезар Борисов.

В пресконференцията участваха още народният представител Маноил Манев, който е на второ място в листата с кандидати за народни представители, колегата му Радостин Танев, който е 5-ти, Илиана Жекова (на 3-то място) и Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Стара Загора.

Листа на Коалиция ГЕРБ-СДС за изборите за 45-то Народно събрание на 4 април 2021 г.
Кратки визитки:

1. Красимир Георгиев Вълчев е магистър по „Публични финанси“. Завършил е Икономическия университет – Варна. Преминал е обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ. Министър на образованието по време на 44-тото Народно събрание. В периода 2002-2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. В периода април-май 2017 г. е началник отдел в дирекция „Финансиране на общините“ в Министерството на финансите.

2. Маноил Минчев Манев е докторант по „Национална сигурност“ в Академия на МВР, Магистър по история Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бакалавър по национална сигурност от Академия на МВР. 13 години е бил служител на КП в МВР, създател и директор на Частен професионален колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора. Бил е и заместник областен управител на област Стара Загора, народен представител в 43-то и 44-то НС на Република България.

3. Илиана Петкова Жекова е магистър по „Социални дейности” и по „Психология” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023 г., в ОбС – Казанлък. Ръководител на групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ в ОбС Казанлък. Председател на Постоянната комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост и член на Постоянната комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете, издадени от органите на местната изпълнителна власт. Социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Казанлък и директор на дирекция „Бюро по труда” – Казанлък към Агенцията по заетостта.

4. Лъчезар Димитров Борисов е доктор по икономика. Магистър е по “Макроикономика” от Университета за национално и световно стопанство. Получава втора специалност по “Счетоводство и Финанси” от Института за следдипломна квалификация към УНСС. В периода февруари 2017 – юли 2020 г. е заместник-министър на икономиката. Избран е за министър на икономиката на 24 юли 2020 г. от 44-то Народно събрание.

5. Радостин Радославов Танев е магистър по „Финансов мениджмънт” от Стопанска академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов. Народен представител в 44-тото НС. Бил е общински съветник в Стара Загора. С опит в търговската сфера и областта на земеделието. Бил е областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора. През годините е бил и председател на Младежкия общински съвет, както и заместник-кмет на Млада Загора.

6. Тодор Петков Иванов е завършил специалност „История и българска филология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Към момента е главен експерт „Култура“ в Община Чирпан. Бил е директор на Къща-музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан, изпълнителен директор, а след това и председател на Фондация „Яворов“. Председател на Общински съвет Чирпан от 1999 до 2003г.

7. Арх. Мартин Паскалев Паскалев е завършил „Архитектура“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, гр. София. Работи като архитект-проектант. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023г. в ОбС – Стара Загора. Председател на Постоянна комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

8. Динко Танев Михайлов е инженер. Завършил е специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София. От 2010 г. до момента работи като строителен инженер. Общински съветник от ПП ГЕРБ мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г., член е на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт и на ПК по спорт и младежки дейности.

9. Живко Бончев Желев е магистър по „Технология и управление в транспорта“ и бакалавър „Инженер в транспорта“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – град София. 29 години е в сферата на енергетиката в „Мини Марица -изток“ ЕАД. Управител на рудник „Трояново-север“. Председател на секция „Енергетика“ към ПП ГЕРБ Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. в ОбС – Стара Загора. Член е на Управителния съвет на Аматьорската футболна лига към Българския футболен съюз.

10. Роман Алексеев Желев е магистър по право от Югозападен университет „Неофит Рилски“ , гр. Благоевград. Има магистърска степен „Техника и технология“ от Тулски държавен университет, гр. Тула, Русия. Работи като адвокат на свободна практика от Адвокатска колегия Стара Загора, общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023 в Общински съвет – Казанлък. Трудовият му опит включва още и позициите началник цех в завод „Арсенал“ АД, заместник началник и конструктор от отдел „Конструктивен“ в същия завод.

11. Бояна Тихомирова Танева – бакалавър по „Европейско право“ от университета „Абъристуйт“, Англия и магистър по „Европейско и международно бизнес право“ от Виенски университет, Австрия. Доскоро бе зам.-председател на най-голямата младежка организация към ЕНП – “Европейските студенти демократи”. Настоящ общински съветник от групата на ПП ГЕРБ в Стара Загора, заместник-председател на ПК “Оперативни програми и международно сътрудничество”. Областен организационен секретар на МГЕРБ-Стара Загора. Мениджър е в търговска фирма.

12. Никола Илиев Николов е завършил средното си образование в ТМАОР „ Иван Бънзаров“ гр. Раднево, със специалност „Миньор-механизатор“. След това придобива професионална квалификация „Минен техник“. Работил е като механизатор във фуражен завод, механик аварийна група „Водоснабдяване и канализация“ гр. Раднево. Механик-шлосер Рудник „Трояново -3“, ВрИД Организатор поддръжка и ремонт Рудник „Трояново – 3“. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г. в ОбС – Раднево

13. Петко Христов Минчев е бакалавър по „Социални дейности“ от Тракийски университет – Стара Загора. Магистър е по „Публична администрация“, с профил „Управление на човешките ресурси“, от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. От 2007 година е в сферата на социалните дейности като старши експерт. От 2019 година е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Чирпан.

14. Мария Павлова Гинева е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Специален педагог“. Има над 20 години опит в работата с деца с увреждания, в момента управлява две социални услуги за деца и семейства в гр. Казанлък. Общински съветник от ПП – ГЕРБ, Председател на Комисия „Социални дейности и заетост“ в Общински съвет – Казанлък, мандат 2011 – 2015г.

15. Милен Динков Димитров е магистър със специалност „Финансов мениджмънт“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов. Сертифициран вътрешен одитор в публичния сектор. В момента е главен експерт към отдел „Административно-стопански дейности“ в Общинска администрация Стара Загора. Областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора.

16. Петя Кръстева Чакърова е магистър по „Икономика и финанси“, СУ „Св. Климент Охридски“; „Социална работа и медиация“, Тракийски университет, гр. Стара Загора и по „Растителна защита“ от Висш селскостопански институт ”Васил Коларов”, гр. Пловдив. Заместник областен управител, мандат 2017-2021 г. Била е директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора, както и на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, с. Петрово. Член на МКБППМН.

17. Анелия Асенова Асенова е завършила специалност „Мениджмънт“ в Икономически университет, гр. Варна, Национална спортна академия и Педагогически факултет към Тракийски университет. В момента е заместник директор „Административна стопанска дейност“ на Спортно училище „Тодор Каблешков“. Европейски шампион по карате, шампион на САЩ, участник в две световни първенства, спортист на годината за Стара Загора през 2010 г. Инструктор в спортен клуб, притежава черен колан по карате. Общински съветник мандат 2015-2019г от ПП ГЕРБ.

18. Димо Колев Димитров е юрист. Магистър по „Право“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Работи като адвокат. Председател е на Адвокатска колегия Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015 – 2019 г. в ОбС – Стара Загора.

19. Катерина Иванова Йотова е завършила Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов, специалност „Прогнозиране и планиране“. Работи като началник отдел „Управление на общинската собственост и разрешителен режим“ в Община Стара Загора. Има опит в областта на човешките ресурси и счетоводството. Била е областен организационен секретар на МГЕРБ – Стара Загора.

20. Димитър Маринов Стаматов е инженер от Технически университет –Варна и магистър по „Международни икономически отношения“ от Университет по национално и световно стопанство, гр. София. Трудовият му опит включва позициите ръководител на ТП „Мерки и измервателни уреди“, управител на дружество с ограничена отговорност. Председател е на Общинското ръководство на СДС – Стара Загора

21. Александър Красимиров Кьосев е студент IV-ти курс Политически науки с международни отношения в Университет за национално и световно стопанство, гр. София. Бивш зам.-председател на САИМО (Студентска асоциация за изследване на международните отношения) зам.-председател в EDS (European Democrat Students) в комисията по енергетика и устойчивост, част от ЕНП

22. Тодор Димитров Тодоров е минен инженер. Бакалавърската си степен завършва в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, гр. София. Работи в енергийния комплекс „Мини Марица-изток“.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн