Домът на културата в Чирпан ще има зала до 400 места, ще приюти и Историческия музей

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимка: Карти Гугъл

Снимка: Карти Гугъл

Епидемичната обстановка във връзка с COVID-19 е забавила с няколко месеца обследването на конструктивната годност на недовършения Културен дом в центъра на Чирпан. Двама от водещите ръководители на екипа – преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия, са изкарали доста тежко вируса и са помолили местната администрация заради здравословното им състояние оставащата част от работата да бъде отложена за след края на студовете, информира кметът на Града на Яворов Ивайло Крачолов. След приключилото техническо обследване предстои сканиране на цялата постройка. Очаква се работата да бъде подновена през април и до лятото да има окончателен отговор относно конструктивното състояние на сградата.

P1420820Оттам нататък ще се върви към изработване на икономическа обосновка. “Заедно с проектантски екип ще прецени какво искаме, какво мислим да променим и какво ще ни струва, за да предложим на Общинския съвет вариант как тръгваме към реализация. Но най-напред трябва да изчакаме окончателния доклад на екипа за конструктивното обследване. Четири месеца ни трябваха само, за да открием авторския колектив на сградата. Архитектът е жив и успяхме да се договорим на кого ще прехвърли авторските права. Това беше първата стъпка, която трябваше да направим, защото ние нищо друго не можем да пипаме, докато те не дадат съгласие” – уточни кметът.

Строителството на овехтялата, но останала недовършена сграда е започнато в началото на 80-те години – по времето, когато Павел Матев е ръководел културата в България, припомни Ивайло Крачолов.

Според експертния екип, който работи, обновяването на сградата ще струва 5-6 милиона лева. Ще има промени в първоначалното й предназначение и във функционалността й. Ще има театрална зала с до 400 места, но Културният дом ще приюти и Историческия музей с двете му големи експозиционни зали. Има три подземни нива, които първоначално са били предназначени за обслужване сцената с нейната механизация, което вече не е необходимо.

Засега се очертават два варианта за финансиране на бъдещия Културен дом: през фонд с много нисколихвен кредит – бившият “JESSICA”, сега Регионален фонд за градско развитие, или чрез възможностите на оперативните програми на новия програмен период за европейско териториално сътрудничество 2021-2027 г., за който към момента има само макрорамки.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн