Австрийска фирма ще инвестира 220 млн. лв. в голям соларен парк край Чирпан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1420820Регистрираното през юни 2020 г. дружество „Енери Дивелопмънт Тракия Солар“ ЕООД, част от Австрийска Enery Development GmbH* (https://enery.energy) проектира нов голям соларен парк у нас с мощност от порядъка на 200 мегавата (колкото един блок на ТЕЦ “Марица-изток 2″) и на площ от 1400 декара (засега) – в землищата на селата Златна ливада, Целина и Зетьово, съобщи кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов.

Земята, общинска собственост, е от най-ниската категория – пасища, с която категория единствено има правото да оперира местната администрация. На проведеното обществено обсъждане желание със свои парцели да се включат в проекта са изявили и собственици на съседни терени. До късната есен на 2021 г. е необходимо да се подготвят съответните документи – за отстъпено право на строеж, съгласувателни писма, решение на Общинския съвет и др. Изгражането на соларния парк се очаква да започне в края на тази и началото на следващата година, като през 2022-ра обектът да е готов, ако всичко върви според набелязания график. Това ще е знакова стъпка за привличането и на други големи инвеститори във възраждащата се община Чирпан, които вече питат за свободни терени. Един от тях е на площ от 300 дка – територия на бившия танков полк в Чирпан със собственик Министерството на отбраната.

Финансовият ресурс за соларния парк е осигуренна 100%, е потвърдил представител на “Енери” на среща с кмета Крачолов.

В района на с. Зетьово ще бъде изградена подстанция на стойност 10 млн. евро за връзка на фотоволтаичния парк с националната електроразпределителна мрежа. Електроенергията от чирпанските фотоволтаици ще бъде с около 15% по-изгодна цена от останалата на пазара. Предвижда се изграждането и на 5-километрово трасе за доставката й до потребителите в Чирпан.

Enery Development GmbH придоби за 100 млн. евро в началото на миналата 2021 г. соларния парк в Караджалово (край Пловдив) с мощност 60.4 мегавата, с което влезе в топ 10 на соларните оператори в България. Освен този край Чирпан, в процес на подготовка е изграждането на друг соларен парк край Димитровград, и още един много голям край Хасково, с мощност 400 мегавата.

* Enery е австрийски независим производител на енергия от възобновяеми източници, съвместно притежаван от неговите основатели Ричард Кьониг (главен изпълнителен директор) и Лукас Немек (главен оперативен директор), както и от австрийския производител на енергия RP Global.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн