Огнян Драганов ще ръководи Старозагорската опера и през следващите 4 години

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Огнян Драганов (2)Огнян Драганов е избран за втори мандат след проведен конкурс на Министерството на културата на 5 февруари 2021 година. Съгласно чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти за успешно издържал конкурса се счита кандидат, който е събрал не по-малко от 2/3 от максималния брой точки по оценъчните карти в съответствие с чл. 11, ал. 4, т. 2, а именно 2/3 от 720 точки. Огнян Драганов спечели конкурса с 480 точки.

През следващите 4 години Огнян Драганов ще продължи да ръководи Старозагорската опера със своя екип: Веселина Кацарова – артистичен директор, Ивайло Кринчев – главен диригент и Силвия Томова – художествен ръководител на балета.

Огнян Драганов успя през периода 2015-2020 да изведе ръководената от него институция – Държавна опера-Стара Загора, в първите редици на музикалния живот на България. Личност с огромна и увличаща енергия, космополитен формат и необикновена творческа фантазия, Огнян Драганов не спира да търси, да експериментира, да обединява, да създава продукции, отговарящи на световните културни стандарти. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, създаването на висококачествени оперни и балетни продукции, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката „За първи път в България“- Опера на стадиона, Опера с кукли, Опера в цирка. По негова покана идват за първи път в България артисти със световно признание от ранга на оперната звезда Мария Гулегина. Международният творчески и артистичен обмен, партньорството с авторитетните европейски оперни театри Дойче опер-Берлин и Театро лирико-Каляри, Италия, успешното участие в международни иновативни проекти разкриват още по-широки хоризонти във вече устойчивото присъствие на Старозагорската опера не само в България, но и на световната оперна карта. Многонационалната балетна трупа със своето стремително възходящо развитие допринася за международното признание и разпознаваемост на първия извънстоличен оперен театър с респектираща 95 годишна история.Старозагорската опера се превърна в привлекателно и предпочитано място за работа на музиканти и оперни и балетни артисти от България и целия свят.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването и развитието на постоянна камерна оперна сцена „В джоба 234“, усвояването на нетрадиционни сценични пространства в Историческия музей, Къщата на арх. „Димов“, заседателната зала на Общинския съвет в Стара Загора и в различни градове на България, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, учредяването на Балканската оперна мрежа, създаването на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, инициирането на интерактивни образователни програми за деца и възрастни и др.

ОГНЯН ДРАГАНОВ завършва Средното Музикално училище „Христина Морфова” Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София – специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети, Вердиевите „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Атила”. Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Сред последните му ангажименти са постановките на оперите „Дон Жуан” и „Джани Скики” в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Норма”, през 2015 – поставя „Слугинята-господарка” в Словения, а в края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети – творческият екип на спектакъла получава голямата награда „Стара Загора“ праз май 2016. През март-април 2017 година Огнян Драганов осъществява още една впечатляваща продукция в своята многолика творческа кариера – спектакъла на операта „Бохеми“, която предизвика фурор в музикалните среди. По негова режисура се осъществиха първата оперно-куклена продукция на операта „Турандот“ от Пучини и за първи път „Палячи“ – опера под купола на цирк „Балкански“, които преобразиха представите за традиционен оперен спектакъл в България.

Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор Старозагорската опера. От края на месец август 2016 е официално назначен за директор на Старозагорската опера след спечелен конкурс.

Огнян Драганов е отличен с годишната награда „Златното перо“ 2016 на Класик ФМ Радио и галерия „Макта“. През 2019 по повод 24 май стана носител на Наградата „Стара Загора“ за своя значим принос за възхода на Старозагорската опера и културния живот на своя роден град Стара Загора.През месец юли 2019 Огнян Драганов бе награден от Старозагорския митрополит Киприан с орден “Св. Ап. Карп” I-ва степен за особени заслуги към БПЦ-БП, респективно към Старозагорската епархия.

На добър час!
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн