Конкурс за ръчно изработени мартеници обяви читалището в старозагорското село Сладък кладенец

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

144689788_105719631543417_8157564037137345609_oНародно читалище “Просвета-1898″ в старозагорското село Сладък кладенец обявява конкурс-изложба за изработване на мартеница „Работилница Пижо и Пенда ’21″. Снимки на красиви ръчно изработени мартеници с кратко описание може да изпратите до 21 февруари 2021 г. по електронната поща на адрес prosveta_sl.kladenec@abv.bg.

“Предизвикайте въображението си и сръчността си, вплетете червено-белите конци с пожелание за здраве, сила и дълголетие” – призовават организаторите.

Всички участници ще получат грамоти, а най-сполучливите предложения ще бъдат публикувани на страницата на читалището. Събралата най-много харесвания мартеница ще замени миналогодишния фаворит на стената.

Легендата разказва за младите и хубави влюбени Пижо и Пенда, превърнали се в едни от най-любимите първомартенски образи заедно с Баба Марта. Пижо и Пенда са вдъхновили изработването на многобройни мартенички с техния лик, защото историята на любовта им се предава от уста на уста в народното творчество. Тя става символ на новото начало и възраждащата се пролетна природа.

Пижо и Пенда живели отдавна на територията на нашата страна. Пижо бил хубавец, напет и скромен младеж, който се славел с трудолюбието си и с благия си нрав. Той бил най-личният момък в цялото село. Бил много работлив и никога не се задържал на едно място – вечно помагал на някого и обикалял селото. Затова и бузите му били винаги червени. Пижо се влюбил в хубавицата Пенда още от първия път, когато я зърнал.

Пенда била най-красивата мома в цялата околия. Тя притежавала честна и скромна душа, била добра и много искрена девойка. Косите й били черни, а кожата й била най-бялата, която някой някога е виждал. Пижо бил запленен от нейната красота и я поискал за жена. Пенда също била избрала Пижо за свой спътник в живота.

Така двамата млади вдигнали голяма сватба, на която поканили няколко села, а хората, възхитени от хубавата двойка, решили да ги обезсмъртят в две фигурки – на червен момък и бяла невеста. И до днес Пижо и Пенда ни наблюдават всяка година от мартеничките и ни напомнят, че силата на любовта облагородява човек и го прави безсмъртен.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн