7 китайски електробуса тръгнаха в Казанлък, в Стара Загора отварят ценовите оферти в сряда

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

78765875810 (2)Символично начало на движението на новите електробуси в Казанлък даде днес кметът на Общината Галина Стоянова. Тя и представители на нейния екип поздравиха шофьори, кондуктори и пътници в една от първите за деня редовни линии.

Седемте електробуса (5 броя 8-метрови и 2 броя 10,5-метрови) ще обслужват изцяло шестте градски линии при непроменени цени на билети и запазени отстъпки за ученици и пенсионери за абонаментни карти.

Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж 2014–2020“. Очакванията са емисиите на парникови газове да намалеят с близо 20 тона годишно.

За изправността на новата транспортна услуга е подсигурено двойно видеонаблюдение – от Общината и фирмата-производител.

Доставчик на автобусите е ДЗЗД “Екселор Алфа” между “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и фирма “Jiangsu Alfa Bus Co.” от едноименния китайски град Дзянсу.

Договор за доставката на 3 електробуса от същата марка на цена 600-700 хил. лв. за един, бе подписан преди време във Велико Търново, миналата година дори в старопрестолния град тръгна тестово возило, но досега не се е чуло за нещо повече.

При нас, в Стара Загора, за доставката на електробуси се заговори преди няколко години. Проектът е в ход, техническите характеристики на наличните модели са оценени от експерти. Очаква се отварянето на постъпилите ценови оферти да стане от 11.00 часа в сряда, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. Постъпили са предложения от 11 фирми за доставката на 33 електробуса на стойност до 42 млн. лв. Кой доставчик печели конкурса, ще стане ясно до месец след отварянето на офертите.

От миналата година електробуси на същия производител обслужват линии и във Велико Търново. На голям брой елекртобуси залага и Бургас. В София по последни данни се ориентират към бързозарядни кондензаторни елекробуси (без акумулаторни батерии).

Дзянсу е провинция в Източен Китай с административен център гр. Нанкин. Дзянсу е една от водещите провинции в сферата на финансите, образованието, технологиите и туризма. Макар че е третата най-малка по площ, тя е петата най-населена и най-гъсто населената провинция в страната. Дзянсу има най-висок БВП на глава от населението от всички китайски провинции и вторият най-висок БВП общо след Гуандун. Бреговата линия на провинция е над 1000 km. Бреговете й се мият от Жълто море, а в южната й част протича река Яндзъ.

Още от времената на династиите Суй и Тан Дзянсу е национален икономически и търговски център, отчасти поради построяването на Великия китайски канал. След въвеждането на икономически реформи през 1990 г., провинцията става фокусна точка за икономическо развитие. Обикновено се смята за китайската провинция с най-висок Индекс на човешкото развитие.

В Дзянсу се намират много от водещите световни износители на електронно оборудване, химически продукти и текстили. Провинцията приема най-много чужди инвестиции в страната от 2006 г. насам. (Източник на данните: Уикипедия)

Още по темата:

* Производствена база за китайски електрически автобуси обсъждаме с Пекин 
* Старейшините ще решават за доставката на електробуси за градския транспорт в Стара Загора

#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн