Кметът Живко Тодоров отчете мерките, взети в Стара Загора в отговор на COVID пандемията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Общински служители доставят лекарства и храна по домовете на възрастни и трудноподвижни хора

Общински служители доставят лекарства и храна по домовете на възрастни и трудноподвижни хора

За доставката на храна и лекарства по домовете бе използван специализиран автомобил

За доставката на храна и лекарства по домовете бе използван специализиран автомобил

Общинският съвет в Стара Загора прие на днешното си заседание отчета на кмета Живко Тодоров по изпълнение на програмата за управление на Община Стара Загора за 2020 г. Част от отчета е посветена на мерките, които са взети в Стара Загора в отговор на COVID пандемията.

За да подкрепи гражданите и местния бизнес, по време на извънредното положение наложено в страната вследствие на пандемията от COVID-19, Община Стара Загора предприе редица социални и икономически мерки. Бяха освободени от такси ползвателите на Детска млечна кухня, Домашен социален патронаж и Диетичния стол. По този начин ежедневно над 1000 деца и възрастни получаваха безплатно топла храна. Родителите не заплащаха таксите за детски градини и ясли от 1 март до 1 юни. Общата сума, която беше изразходвана за тези дейности, е в размер на над 82 хил. лева.

В помощ на възрастните самотно живеещи или трудноподвижни граждани бе организирана доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост. Ежедневно екипите на Община Стара Загора изпълняваха поръчки на десетки граждани, които изпитваха затруднения. Засилена ежедневна дезинфекция се извършва в автобусите и тролейбусите на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“, изпълняващи обществен превоз на пътници на територията на община Стара Загора. Обеззаразяване бе правено на всички квартали и населени места на Общината. Кратковременното паркиране в рамките на централната градска част бе безплатно за месец.

Общо 92 555 лева постъпиха в специално създадената дарителска сметка на община Стара Загора за борба с коронавируса. С решение на Общинския съвет бе закупен и дарен на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ анестезиологичен апарат с функции на интензивен респиратор на стойност 60 000 лв. Останалата част от средствата бяха използвани за закупуване на храна за хора в неравностойно положение, предпазни маски за социално слаби лица и дезинфекциращи препарати за териториите за обществено ползване. В помощ на медиците бяха предоставяни защитни облекла и лични предпазни средства.

Служители на общинската охрана бяха на първа линия и даваха дежурства на разкритите временни контролно-пропускателни пунктове, които бяха изградени на десет входно-изходни артерии на Стара Загора. На КПП-тата местната администрация осигури химически тоалетни, мивки, както и дезинфекциращи препарати. Административните бюра на територията на Стара Загора, както и кметствата в малките населени места в общината, приемаха извънредно и през почивните дни заявления за промяна на настоящ адрес на желаещи граждани.

В помощ на местния бизнес ползвателите на общински терени (тротоари, площади и улични платна), извършващи стопанска дейност в заведения за хранене и развлечения или за разполагане на маси за консумация – т.нар. тротоарно право, бяха освободени от тези разходи до края на месец юни. Ръководството на Община Стара Загора беше първото в България, което организира онлайн приемна за граждани. Желаещите да осъществят среща с кмета Живко Тодоров и неговите заместници можеха да избират измежду два варианта – чрез използване на приложението Skype и камера или чрез телефонен разговор.

Община Стара Загора подкрепи инициатива на СНЦ „Брат за брата“, която целеше да окаже помощ на граждани останали без работа в следствие на извънредните мерки. Местната администрация осигури работно помещение, в което бяха осъществявани срещи с ползвателите на услугата. Чрез благотворителната инициатива ежеседмично бяха подпомагани над 350 души от над 100 семейства с доставка на хранителни продукти и санитарни принадлежности. Над 60 бяха доброволците, които изразиха готовност за оказване на помощ на най-нуждаещите се.

Над 700 пациенти са преминали през отворения в края на ноември Триажен кабинет в Стара Загора. Ежедневно лекарите, даващи дежурства там, преглеждат по около 70 граждани с грипоподобни симптоми. На място се извършва медицински преглед и се назначава лекуваща терапия. По преценка на лекаря се прави бърз антигенен тест и при необходимост се вземат проби за PCR тест.

Триажният кабинет беше открит на 26 ноември 2020 г. Той е обособен на територията на „Диагностично консултативен център – I“. С решение на Общински съвет Стара Загора бяха отпуснати 80 хиляди лева, с които бяха закупени 1000 антигенни теста, бактерицидни лампи, пулсоксиметри, защитно работно облекло и лични предпазни средства и дезинфектанти.

Кабинетът работи всеки ден, включително в събота и неделя, по предварително изготвен график, който се оповестява ежеседмично на входа на Центъра. Обслужването на пациентите в кабинета е безплатно за жители на Община Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн