3 технологии, които могат да променят футбола през тази година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

TopkaС непрестанно нарастващото влияние на технологиите в нашето ежедневие сякаш бе въпрос на време това да засегне и света на спорта, особено футбола. Дълго най-гледания спорт в света бе почти непокътнат от сериозни технологични нововъведения, като до преди само десетилетие най-технологичния аспект от една футболна среща беше оборудването на снимачните екипи по стадионите.

Всичко това обаче се промени през последните години, като първо бе въведена системата за следене на головата линия, докато през 2018-та във футбола дебютира едно голямо нововъведения наречено ВАР. Така нареченият видео асистент рефер представлява специална стая изпълнена от монитори, които са следени в реално време от екип от помощник съдии, които асистират на главния рефер при взимането на спорни решения. Но тъй като технологиите продължават да напредват с невиждани темпове, в следващите редове ще се спрем на 3 конкретни технологии, които биха могли да променят футбола още тази година.

1. 5G Технологията

Новата 5G продължава да навлиза с пълна сила, като тя вече има сериозно влияние върху начина, по който гледаме любимия спорт. Въпреки някои противоречиви мнения относно широко използване, ползите и евентуалните последици от тази технология, тя все пак предлага възможност за свързаност от ново поколение, което би влезло в употреба от футболните клубове. Всъщност, още в началото на 2019-та година Манчестър Юнайтед обяви, че планира да инсталира 5G технология на своя легендарен стадион Олд Трафорд.

Самата 5G технология определено модернизира начина, по който се предават и стриймват футболни и изобщо спортни мероприятия. Тази технология подобрява ежедневната свързаност на феновете , както и анализите за представянето на отделните отбори. Този нов вид технология позволява и по-добра свързаност за феновете по стадионите, като също така дава възможност и за дистанционни наставления от треньора.

2. Изкуствен Интелект

Понятието изкуствен интелект в контекста на спорта е прозиводно на днешната възможност за събиране на точна и обширна информация за представянето на всеки играч. А когато става дума за футболната индустрия, една от възможните употреби на изкуствения интелект ще е възможността да се подобри представянето на отбори, както и да се оптимизира процесът за наблюдение и подбор на обещаващи футболни таланти от всички краища на света.

Вече даже има клубове от английската Висша Лига, които имат намерението да използват изкуствен интелект за подбор на играчи от своите академии. Тези нововъведения надали ще подминат и големите отбори на острова, като Манчестър Юнайтед, които според конкретните коефициенти за залагане за победител във Висшата Лига през сезон 2020/2021 имат коефициент от 1.61 след 28 изиграни кръга.

3. Блокчейн Тоукъни

Сама по себе си блокчейн технологията не е нещо напълно ново, като тя е в основата на набиращите популярност криптовалути. Блокчейн представлява специфична база от данни, която съхранява информацията на блокове, които са свързани заедно. Това от своя страна може да подпомогне футболната индустрия, започвайки от подобряването на преживяването за феновете чрез предлагането на нови начини на клубовете за монетизиране чрез така наречените тоукъни.

Всъщност, фен тоукъните вече са факт, като тяхното внедряване в света на футбола започна най-вече благодарение на футболни отбори с находчива визия като Барселона, Рома, Ювентус и Атлетико Мадрид. Но това са само някои от по-именитите клубове в световен мащаб, които вече решиха да въведат тоукъни за техните фенове, като е напълно вероятно в скоро време и други клубове да се присъединят.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн