Трима старозагорци на математически финал в Русия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Йоан Михайлов и Радослав Балкански са сред фаворитите за победа на финала на олимпиадата по математика “Формула на Единството”
Ели Стоянова е финалистка като призьор от олимпиадата през 2020 г.
*

Радослав Балкански

Радослав Балкански

Йоан Михайлов – с първото си участие на турнира Формула на Единството – Трето хилядолетие е вече финалист

Йоан Михайлов – с първото си участие на турнира Формула на Единството – Трето хилядолетие е вече финалист

Членовете на Академията по математика в Стара Загора – петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата “Формула на единството – трето хилядолетие”, организирана от Санкт-Петербургския университет “Петър Велики” и включена в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Старозагорското присъствия в престижния финал допълва и още един член на Академията по математика – Ели Стоянова.

Квалификацията традиционно се провежда за ученици от 5 до 11 клас, които решават и изпращат за проверка от журито в Санкт Петербург 7 задачи. В състезанието участват традиционно Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия, Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария.

На 21 януари бяха обявени резултатите.

Ели Стоянова спечели трета на града на финала през 2020 и по право се класира за финала през 2021 г.

Ели Стоянова спечели трета на града на финала през 2020 и по право се класира за финала през 2021 г.

Сред българските участници с най-добър резултат са и двама старозагорци – Йоан Михайлов и Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора.

Финалът ще се състои в края на февруари 2021 г. във фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.

Българските представители, освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са:

Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от Софийската МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от Софийската МГ, Мария-Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас и Петър Узунов от МГ – Пловдив.

Към извоювалите правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал: Мария Дренчева – Софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Победителите във финала ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург (Русия).

Да пожелаем успех на младите български таланти!
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн