БСП-Стара Загора строго осъжда посегателството на българския флаг в Северна Македония

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Позицията е приета на заседание на партийното ръководство
*
_BSP logo 220Изпълнителното бюро на БСП-Стара Загора настоява Министерството на външните работи на България в рамките на своите компетенции да предприеме мерки в защита на националното ни достойнство. Във връзка с изгарянето на българския флаг в с. Венчани, Република Северна Македония, ръководството на старозагорската организация излезе с Позиция. Социалистите заявяват:

„Въпреки широко прокламирания Договор за добросъседство и всички дипломатически декларации за съвместна работа между двете държави, за съжаление, действията на изпълнителната власт и на групи граждани на Република Северна Македония говорят точно обратното.

Недопустимо е на територията на страна като Република Северна Македония, която твърдо заявява готовността си да стартира преговори за пълноправно членство в Европейския съюз, да се допуска подобен акт на поругаване на чужди национални символи. Нещо повече – това се случва на публично място, по време на традиционен карнавал, без никаква намеса от страна на органите на реда в югозападната ни съседка, във време на пандемия. Означава ли това че изпълнителната власт в Република Северна Македония негласно подкрепя вандалската проява на група свои граждани?

На фона на зачестяващите напоследък подобни прояви, както и на обещанията на премиера на Република Северна Македония – г-н Зоран Заев за предприемане на строги мерки спрямо нарушителите, до този момент няма данни за наложени дори и административни санкции. В крайна сметка на какво да вярваме?

С оглед на гореизложеното и след внимателно проследяване на случващото се през последните дни, категорично заявяваме:

Строго осъждаме посегателството върху българското знаме, както и върху всеки друг български национален символ от страна на граждани на друга държава, още повече на територия, пропита с българска кръв.

Заради общото ни потекло, исторически корени и етническа принадлежност, апелираме властите в Република Северна Македония за строго съблюдаване на обществения ред и недопускане на подобни прояви.

Настояваме Министерството на външните работи на Република България в рамките на своите компетенции да предприеме мерки, по-строги и категорични с оглед на ефективността им и защита на националното ни достойнство“.

Позицията е приета на заседание на Изпълнително бюро на Общински съвет на БСП-Стара Загора, проведено на 18-ти януари 2021 г.

Пресцентър
Областен съвет на БСП – Стара Загора
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн