Сдружение предлага нова избирателна система – Единичен прехвърляем вот

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Urna 2Гражданско сдружение „Родина, Общество, Държавност“ (РОД) - Велико Търново, предлага с писмо до премиера Борисов използваната в момента избирателна система да бъде сменена с нова – така наречения “Единичен прехвърляем вот” (ЕПВ).

“Предлаганата на Вашето внимание избирателна система е действаща и популярна сред гражданите на Ирландия, Малта, Уелс, Северна Ирландия, Австралия и някои щати в САЩ, и е разрешена за използване за местни,парламентарни и европейски избори в държавите членки на Европейския съюз – пишат председателят на РОД Мартин Карагеоргиев и членове на ръководството на сдружението, като поясняват:

„Единичен прехвърляем вот” значително улеснява изборния процес и води до много по-малко невалидни бюлетини, като същевременно позволява на избирателя да изрази напълно своите предпочитания за кандидатите и партиите, без да е ограничен от предварителен избор на партийна листа или една-единствена преференция.

При „Единичен прехвърляем вот“, кандидатите се отсяват един по един на няколко симулирани виртуални тура,на база предварително указаните в бюлетината предпочитания на всеки избирател. Самата бюлетина представлява просто един общ списък с кандидатите на всички партии с техните снимки, имена, партийна принадлежност (или липса на такава), разбъркан на случаен принцип. Гласоподавателят маркира с 1, 2, 3 и т.н. в квадратче до името на съответния кандидат реда, в който го предпочита. В случай, че първото му предпочитание не събере достатъчно гласове, вотът му не се губи, а се прехвърля към второто му предпочитание и т.н.

И обратното, излишните гласове за даден кандидат също не се губят,а се прехвърлят пропорционално към следващите предпочитания на избирателите. Така избирателят има възможност да даде вота си едновременно и за кандидата на любимата си партия, и за кандидат от друга партия, който примерно лично познава и е уверен в неговите професионални и морални качества. На нито един избирател не се налага да жертва едното заради другото.

Избирателните райони при ЕПВ са по-малки, с магнитуд типично от 3 до 5 мандата, което допълнително улеснява избора и подсилва местното представителство.

ЕПВ запазва пропорционалността на изборите, но решава елегантно всичките тежки проблеми на сегашната ни избирателна система с партийни листи, включително:

* Изключва възможността за огромен процент изгубени гласове (една трета на последните избори!) заради невалидни бюлетини, преразпределените гласове дадени за независими кандидати и малки партии и гласувалите с „не подкрепям никого“;

* Изключва възможността за ограничаването на избирателно право,чрез изискването за предварителен избор на партийна листа и на само една преференция, при това за 2-ро и последващо място в листата;

* Изключва възможността за недостиг на лична отговорност и отчетност;

* Изключва възможността за субективност при определяне на кандидатите за народни представители и подреждането им в партийните листи,което при наличието на самоизбиращо се ръководство на партията по устав,допълнително ограничава възможностите за демократичен избор на българските граждани;

* Изключва се възможността за задкулисни договорки и съмненията в гражданите за такива, като се намалява значително тежестта на „купен“ или „корпоративен“ вот.

Въвеждането на справедлива избирателна система е изходът от перманентната политическа криза, спира разединението на нацията и обуславя развитието на демокрацията и по-ефективната работа на държавните институции в интерес на цялото общество.

“Отправяме молба към Министерския съвет на Република България и неговата администрация да разгледа предложението ни за въвеждане в обозримо бъдеще на избирателна система “Единичен прехвърляем вот“ в България” – завършва писмото на РОД.

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн