“Грийнпийс”, WWF и др. организации настояват за спешна преработка на проектоплана за зелена икономика

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Koalicia Za zelen restart - 660Онлайн пресконференция на коалицията от граждански организации “За зелен рестарт, посветена на нуждата от спешна преработка на правителствения план за възстановяване и устойчивост, чрез който на разположение на България ще бъдат 12 милиарда евро допълнителни средства от Европейския съюз, ще се състои в петък, 15 януари 2021, от 11.00 ч.

Средствата по механизма “Следващо поколение ЕС” не са гарантирани, а ще бъдат отпускани на принципа “пари срещу реформи”, като основен фокус ще бъде зелената и дигитална трансформация на икономиката – съобщават от “Зелен рестарт”. Липсата на визия за необходимите структурни реформи, за бъдещата зелена икономическа трансформация, както и липсата на холистичен подход са сред най-слабите страни на представения от правителството план. План, който не отразява в голяма степен нуждите на България и поисканите реформи от Европейската комисия. Повече от месец след края на обществената консултация също не е ясно каква ще бъде съдбата на десетките добри предложения и стотиците мерки, получени като обратна връзка от процеса на общественото съгласуване.

Затова Коалицията, в която влизат MOVE.BG, “Грийнпийс”-България, WWF България и “Институт Кръгова Икономика”, изпрати поредно отворено писмо до Министерския съвет и екипа на вицепремиера г-н Томислав Дончев, в което настояват за ревизия и фокусиране на проектоплана, както и отново изискват прозрачен механизъм за оценка на направените предложения. През юли месец Коалицията събра над 50 от водещите български експерти, които предложиха над 130 конкретни идеи за зелен рестарт на българската икономика - още преди правителството да беше обявило каквато и да е информация по “Следващо поколение ЕС”. След представянето на плана през ноември събрахме 10 водещи специалисти, които препоръчаха над 30 идеи за подобряване на Плана. Правителството, обаче, продължава да не откликва достатъчно на експертната общност и затова в новото отворено писмо Коалицията представя разработени пет основни приоритетни предложения по направление на основните теми на работата и експертиза на четирите организации: иновации и стартъп развитие, климат, енергия, кръгова икономика и биоразнообразие и земеделие.

Защо е важно планът да бъде ревизиран, какви са възможните следващи стъпки, защо България има нужда от реформи и икономическа трансформация сега, как нашата страна да успее да използва максимално тези допълнителни средства – ще може да разберете на предстоящата среща с медиите. 

На онлайн пресконференцията на Коалиция “За зелен рестарт” в петък за първи път публично ще бъде обявено отвореното писмо и предложенията в него. Пресконференцията ще се проведе през платформата Webex. Участие ще вземат Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”, Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България, Деница Петрова, ръководител на “Грийнпийс” – България и Светослав Стойков, съосновател на “Институт Кръгова Икономика”, както и експерти от организациите.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн