Емил Христов: Разделили сме се като разпилян пъзел*

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Emil_Hristov_7Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов публикува в личния си профил във Фейсбук следния коментар:

Докато целият свят следи със затаен дъх как американското общество се разкъсва между Тръмп и Байдън, ние (като в онзи виц за жабата, дето видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак) бързаме пак да стигнем американците, както пееше Тодор Колев.

С тази разлика, че там обществото се разкъсва от две философии, докато при нас разкъсването идва от хора без философия, без идея, дори и без мисъл са бъдещето.

Пееше Тодор Колев, пееше и мечтаеше да стигнем американците, а днес не само ги настигнахме, но даже ги минахме с обиколка. И ако не намалим темпото или не тръгнем да тичаме насреща им, стигане няма да имаме.

Водим ги по разделение на обществото. Ако тяхното е на две основни части, то нашето е като разпилян пъзел: десни срещу десни, заедно срещу трети полудесни. Едни леви спорят с други леви дали едното ляво е по-ляво от другото ляво. Едни богати срещу други богати, но в името на бедния народ.

Едни бедни срещу други бедни… без да уточняваме дали иде реч за финансово или духовно богатство.

Дори едни родители на деца с увреждания срещу други родители на деца с увреждания. Едни болни срещу други болни. Едни протестиращи срещу други протестиращи. Пъзел, казвам Ви.

А реденето на пъзели не е работа за всеки. Достатъчно е да си пуснете популярно реалити предаване, за да откриете потвърждение на това.

Дано не ни стигнат американците! Не са свикнали те на нашето: „Булгар, Булгар!”. Дано навреме се сетим, че сме оцелявали в историята си като народ (а после и като нация) само ако успеем да се подредим като общество между основните стени на пъзела: Хуманност, Право, Истина и Заедно – като при Съединението, като при Сливница.

За американците е по-лесно. Във всяка къща има пушка. Често едната страна стреля по другата, а тя съответно отвръща. Накрая, които са останали повече, те побеждават.

А ние от старо време се опитваме да си прегризем гърлата. Отдавна не сме по пушките, затова сме се усъвършенствали в ползването на зъби, нокти, ритници, юмруци. Със или без протести. И най-често – ако може в гръб.

Хич не им трябва на американците да ни стигат.

Ние сме си достатъчни. За да се избием един друг.

——-
* Заглавието е на редакцията.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн