В България се създаде общност, посветена на Европейската климатична инициатива

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
WWF и ГБИТК с конференция за прехода към зелена икономика
*
unnamedWWF България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организираха конференция на тема „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“. Поради ограниченията, наложени от пандемията, форумът беше хибриден: с откриване, ръководство и частично участие от офиса на ГБИТК в София и онлайн панелисти – представители на няколко министерства, бизнеса, профсъюзите и гражданския сектор от България и Германия.
 
В продължение на четири часа на аудиторията беше представено как се работи и докъде е стигнал диалогът в България за подготовка и изпълнение на Европейския зелен пакт, по-известен сред обществеността като Зелената сделка на Европейския съюз. 
 
„Твърдо съм убедена, че Европейската зелена сделка укрепва нашето общество и икономика и създава гарантирани работни места”заяви федералният министър на околната среда на Германия и председателстващ Съвета по околна среда на ЕС Свеня Шулце„Но опазването на природата е нещо, което не може да бъде решено в национален мащаб. Точно затова е толкова важно да споделяме своя опит и да координираме действията си. Ако се учим един от друг, ще можем да направим промяната наистина успешна и ефективна.“
 
В три работни панела бяха потърсени отговори на ключови въпроси като: дали и колко е включен българският бизнес в подготовката за преминаване към въглеродно-неутрална икономика; каква е степента на координация между отделните административни звена;  какви са наличните мерки и политики за стимулиране въвеждането на зелени и енергоефективни технологии в бизнеса; и как да се смекчат социалните последици в районите на трансформация и да се създадат зелени работни места в цялата страна.
 
WWF от десетилетия работи за бъдеще, в което хората живеят в хармония с околната среда. Би било чудесно ако това стане част от стратегическата визия и на държавата ни. Засега България все още изостава от общия европейски стремеж към зелен преход. У нас той все още се възприема като носещ негативни последици, без да се споменават реалните ползи от него като модернизация на технологиите, откъсване от енергийните монополи, нови работни места, чиста и опазена природа“, коментира Диана Димитрова, консервационен директор на WWF България„В дългосрочен план България не може да си позволи да не направи този преход. Нещо повече, бавейки се, ние сме обречени на зависимост от чужди енергоизточници и на изоставащ икономически растеж.“
 
Специален панел беше посветен на германския опит: какви са подходът, финансирането и сроковете за преструктуриране във въглищния регион Лужица в Източна Германия, както и как предприемач от Бавария намира технологични решения, използващи водород, и ги реализира, без да е зависим от изчакване на правителствени планове и средства от фондовете на Европейския съюз.
 
Конференцията беше проследена в офиса на ГБИТК и виртуално от десетки участници от бизнеса, гражданския сектор и медиите.
 
В рамките на същия ден програма EUKI (Европейската климатична инициатива) на Федералното министерство на околната среда на Германия за първи път проведе работна среща на всички бенефициенти в България. В момента у нас има 9 юридически лица, които работят по общо 17 проекта в 4 секторни направления: „Енергийна трансформация и справедлив преход“, „Образование“, „Енергийна ефективност“ и „Биомаса“. Целта на форума беше създаването на своеобразна „EUKI общност“, в която различните участници и инциативи да могат да си сътрудничат по-тясно и да обменят идеи и решения. На срещата се включиха почти всички, работили по програма EUKI през последните три години – когато тя стартира с реалната заявка за промяна на климатичните политики.
 
За природозащитната организация WWF България е огромна чест, че германското Федералното министерство  на околната среда възложи именно на нея да организира тази първа по рода си среща.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн