Проверка на общинските дружества в Стара Загора праща един управител на прокурор

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1364Докладите от извършените проверки на общинските търговски дружества в Стара Загора представиха пред медиите днес председателите на четирите временни комисии, избрани от Общинския съвет – Димитър Чорбаджиев (за “Тролейбусни и автобусни превози”), Янко Янков (за Автосервиз на здравните заведения, “Обредни дейности” и “Мересев” ЕООД), д-р Мариус Кирков (за ДКЦ-1, “Дерма-гард” (Кожният диспансер) и Денталния център (Стоматологията) на Алана, и доц.д-р Емил Славов (за МЦ-1 (в сградата на бившата Спортна поликлиника), Комплексния онкологичен център и Болницата по пневмофтизиатрични заболявания (Тубдиспансера).

Всички общински дружества имат своите по-големи или по-малки проблеми, които решават съобразно възможностите. За някои от проблемите си търсят съдействие и финансиране от Община Стара Загора. По-сериозни нарушения в работата са констатирани единствено в дейността на Автосервиза на здравните заведения и на “Мересев” ЕООД.

В “Тролейбусни и автобусни превози” се прекратява дейността на назначения контрольор, който не е спазил задължението си да дава по един доклад за състоянието на дружеството на всеки 6 месеца. За две години и нещо е направил само един доклад, и то след като се е разбрало, че ще има проверка. Нов контрольор няма да бъде назначаван, като дейността ще се извършва от ресорните постоянни комисии в Общинския съвет. Подготвен е нов конкурс за управител на “Тролейбусни и автобусни превози” поради навършване на възраст на титуляра Димитър Авджиев. Кандидатствали са 7 души, от които до втория етап са допуснати 6-ма, които имат добър управленски опит. Дадена им е пълната информация, въз основа на която да направят бизнес плановете си, посетили са дружеството, за да придобият лични впечатления от работата му. В началото на декември комисията трябва да препоръча на Общинския съвет име за избор, което ще бъде гласувано вероятно на декемврийската сесия. Препоръчва се да се коригира процентът на амортизационните отчисления на дружеството, който досега е бил твърде висок и не може да се покрива. Дейността на дружеството се затруднява и от това, че то е само изпълнител на изготвените извън него разписания и маршрути. Очаква се новата транспортна схема на Стара Загора, която да даде положителен ефект. Очаква се и новият управител да затегне още повече контрола в дружеството, след като бъде определен и назначен. Налага се и промяна на някои детайли от Колективния трудов договор в “Тролейбусни и автобусни превози”, което ще е задача на новия управител. Като цяло дружеството е в задоволително състояние, няма притеснение за финансите му.

За “Обредни дейности” е констатирано, че никой не се е явил на конкурса за управител, а досегашният не може да се кандидатира отново поради навършена възраст. Има идея дружеството да се трансформира в общинско предприятие, но засега му се дава още една година срок за работа в този му вид. Ще се вземат необходимите мерки за прекратяване на порочната практика, по която към конкурентните му частни погребални агенции изтича информация за починалите.

Редица нарушения са отбелязани в работата на Автосервиза на здравните заведения. Но там вече има избран нов управител, който е поел сериозно задълженията си. Дружеството вече работи добре и ще излезе на печалба.

В “Мересев” ЕООД работят хора в неравностойно положение. Дружеството има редица дейности – картонажен цех, шивашки цех, печатна машина за платове, книговезки цех. Отчетената печалба от 2-3 хиляди лева обаче не отговаря на действителното му състояние – загуба от около 90 000 лв., загуба на работници, спад в дейността. Дружеството не кандидатства за обществени поръчки от държавни структури, където би могло да използва приоритет поради статута си. През последните 4 години не е кандидатствало по никакви програми за нови машини, нови производства, ремонти и др. На “Мересев” са предоставени безвъзмездно общински имоти, от предоставянето под наем на които на трети лица се покриват загубите от дейността. Най-фрапиращото нарушение било, че от даден имот по договор се предоставя под наем малка част, а реално наемателят използва цялата площ. Общински имоти (4 магазина на ул. “Ген. Гурко” и 1 на ул. “Ген. Столетов) са давани под наем без търг или конкурс. Управителят пускал на своя глава наематели в общински обекти, а до Общината не стигало нищо от наемите. Оценката на временната комисия за мениджмънта на дружеството е слаба. За нарушенията е подаден сигнал в прокуратурата. Обявен конкурс за нов управител на “Мересев”, като надеждите са да се явят повече кандидати.

ДКЦ-1 с управител д-р Лисичков е в две сгради – бараката зад сградата на бившата АГ-клиника и в бившата Детска поликлиника на бул. “Руски”. Бараката ще бъде премахната поради това, че съдържа азбестови градивни елементи. ДКЦ-1 по регламент трябва да обновява отоплителната си система веднъж на 10 години, което предстои като задача. За целта са нужни 10 хил. лв. от общинския бюджет.

Най-големият проблем на “Дерма гард” (Кожно-венерическият диспансер) е в това, че едноетажните му сгради в двора на УМБАЛ “Киркович” са построени върху руслото на подземна река и слягането на почвата ги къса на няколко места, което налага необходимостта от ремонт. Управителят на дружеството д-р Гърдева е постъпила благородно, като си е самоограничила заплатата, за да има средства за възнагражданията на събрания екип от специалисти. Много добра е лабораторията на дружеството. Годишните му приходи са около 155 хил. лв.

Денталният център (бившата Стоматология) е в едновремешната си 4-етажна сграда, в която заема частично втория и третия етаж. Големи проблеми създават собствениците на реституирани части от сградата, които са затворили дори официалния вход, водят се дела. Част от материалната база (стоматологичните столове) е твърде стара. Временната комисия няма драстични забележки към мениджмънта от страна на управителя на дружеството д-р Иванов.

Медицински център-1 с управител д-р Раев на ул. “Цар Иван Шишман” до кръстовището с бул. “Хр. Ботев” работи добре, приходите му са над 430 хил. лв. Дружеството няма загуби и задължения. Необходима е подмяна на нафтовата отоплителна централа, работеща от 80-те години, с газова. Заради старата дограма помещенията са с топлинни загуби. По тези два проблема медицинският център ще разчита на Община Стара Загора. Партерният етаж на блока, в който се помещава Медицински център-1, е подходящ за достъп на възрастни хора и предислоциране на здравното заведение не е желателно. Сградата му е много добра, необходимо е само малко саниране. Нужни са и две паркоместа за инвалиди пред МЦ-1.

Най-големият проблем в Комплексния онкологичен център, Болницата по пневмофтизиатрични заболявания (Тубдиспансерът) и Психодиспансера е напредналата възраст на медицинския персонал. Трите дружества със 100% общинско участие са на печалба за 2019 г., но имат и сериозни финансови проблеми. 11-членната временна комисия по проверката е отбелязала силния импулс за работа в Тубдиспансера след назначаването на новия му управител д-р Харачерова. Стаите се ремонтират, закупен е нов рентгенов апарат.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн