Още доброволци, студенти от Тракийския университет, се включиха в битката с COVID-19

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Туран Кая

Туран Кая

Златея Чанталиева

Златея Чанталиева

От началото на ноември шест студентки от Филиал Хасково на Тракийския университет от специалност „Медицинска сестра“ са в помощ на COVID-отделения в различни болнични структури.

Четири от тях са в МБАЛ „Хасково АД“, една е в МБАЛ „Света Екатерина“ – Димитровград и една в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ – Казанлък.

Четири от доброволките са стажантки, а две са 3-ти курс. Всички са от специалността „Медицинска сестра“.

Шестокурсникът по медицина Туран Кая, който е лекар-стажант в английската секция на Тракийския университет, е най-новото попълнение на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Туран Кая: „Реших да доброволствам, за да бъда от полза в борбата срещу Covid-19, в отделението по Инфекциозни болести. Поисках да бъда доброволец наскоро, на 13-ти ноември, веднага щом разбрах, че имат нужда. Освен че професията, която съм избрал го изисква, аз си казах – кога, ако не сега? Добре е да започна да практикувам от рано, особено сега, когато светът е в това положение. Съпругата ми и майка ми, която е пенсионирана медицинска сестра, най-важните две жени в живота ми, одобриха и насърчиха решението ми, което ме накара да се уверя, че постъпвам правилно. Освен своята хуманитарна част, доброволчеството в битката срещу Covid-19 дава възможност на младия лекар да придобие полезен опит, умения и компетентност по време на пандемия, което не се случва често. Подготвя ви да работите при доста тежки условия и стрес. Там осъзнавате, че сте направили първата си крачка в действителната област на медицината. Някои мои приятели бяха загрижени за мен поради рисковете от работата в инфекциозно отделение. Оценявам искрените им притеснения, но нека бъдем откровени, рискът е навсякъде. Тук, в инфекциозното отделение, поне знаете за опасността и се предпазвате по съответния начин.“
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн