Почетоха паметта на народните будители в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5762IMG_5771Родолюбиви старозагорци се събраха днес пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да изразят почитта и преклонението си пред делото на първия старозагорски митрополит и плеядата народни будители.

На церемонията по полагане на венци и цветя присъстваха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова и заместникът й Петя Чакърова, народни представители, общински съветници, членовете на Младежкия общински съвет, представители на обществени организации и сдружения, граждани. Тук бяха и свещеници от Старозагорската митрополия начело с архимандрит Богослов.

По-рано в храм „Св. Теодор Тирон” бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. След края на службата свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий.

За пръв път Денят на будителите се чества в Пловдив през 1909 г.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1-ви ноември за Ден на българските народни будители.

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743. Според документа 1-ви ноември е определен за „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

На 13 декември същата година 19-то Обикновено народно събрание приема закон за допълнение на Закона за празниците и неделната почивка.

Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г.

IMG_5765IMG_5774
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн