Преслава Виденова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1201Най-добрите млади поети, участници в 37-мото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”, бяха наградени тази вечер на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. Рекорден брой – 142 млади дарования, се бориха за статуетката „Златното яйце” и за издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията бяха Диана Атанасова – началник на отдел „Култура” в Община Стара Загора и Слава Драганова, директор на Библиотека “Родина”. И тази година организатори на литературния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща-музей „Гео Милев”.

Иво Рафаилов представи стихосбирката “Навици” на Габриела Манова, носител на Голямата награда от 36-то издание на конкурса. „Много важно в поезията на Габриела е, че вечността в стихотворенията е в безкрайността на настояшия момент и неговата несвършваща повторяемост“, представи изданието Рафаилов. „Нейната поезия ни казва, че ние имаме само своето сега и може би част от миналото си, но тази част от която се отдалечаваме безвъзвратно“, обясни още той.

Участниците в журито – Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и трудно са определили най-добрите, защото цялостното представяне е било на високо ниво. „И тази година добрата поезия си личеше отдалеч, сблъскахме се с утвърдени почерци и собствен стил“, обясниха още представителите на журито.

Голямата награда „Златно яйце” и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Преслава Виденова от Варна за стихотворението „Тихата планета“. Втора награда получиха Стефан Кичев на 23 години от София и Мария Игнатова на 20 години, също от столицата. Трета награда отиде при 24-годишната Калина Стоянова от София. Бяха присъден и десет поощрителни награди.

„Скъпи приятели, благодаря Ви от сърце, че тази вечер сте тук сред нас, защото без Вас залата щеше да е пуста, без Вас този конкурс не би бил толкова значим и въздействащ“ – каза по време на награждаването Диана Атанасова. Тя цитира думите на големия старозагорски поет Кирил Христов, че „без Стара Загора няма българска литература“, като допълни, че „без Националния младежки литературен конкурс “Веселин Ханчев” не може да има съвременна българска поезия“. Атанасова подчерта, че през годините конкурсът се е утвърдил като един от многолюдните литературни празници.

„За мен поезията е нещо много интимно и дълго време не го споделях с никого. Радвам се, че съм получила разбиране. Това е най-ценното и е най-високата награда”, сподели новият победител в конкурса „Веселин Ханчев”.

Утре ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.

IMG_1142

IMG_1137IMG_1141

IMG_1189IMG_1145

IMG_1135IMG_1128
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн