Откриват оперния сезон в Стара Загора с “Отело” на Верди

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
poster OTELLO (1)Отело планЗаповядайте на откриването на Оперния сезон 2020/2021 на Държавна опера – Стара Загора на 6 ноември от 19 часа с операта „Отело“ от Джузепе Верди и с участието на световния тенор Камен Чанев. Участват още звездните солисти Таня Иванова, Александър Крунев, Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Евгений Арабаджиев и др.

Операта „Отело“ от Джузепе Верди се върна на сцената на Държавна опера – Стара Загора в целия си блясък в една постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. се откри 45-тото издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите. Режисьор на „Отело“ е Петко Бонев, главен гост-диригент – Маестро Георги Димитров. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на изключителните костюми е вече покойната Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта – Борис Стойнов. В премиерния спектакъл участва и Смесен хор при НЧ “Родина“ в Стара Загора с диригент Емил Минев.

Режисьорът на тази постановка Петко Бонев споделя: „Отело“ е най-мъчителната музикална трагедия на Джузепе Верди и доказва, че страданията имат своето място в един свят, направляван от морала. Парадоксалното при тази музикална драматургия, която все още запазва средновековната си символика е, че черният мавър (Отело) е бял по душа, а белият Яго – пъклен злодей. Цялата драма тук е изградена върху контраста между тези две личности. Отело бива свален от висотата на изключителното си човешко благородство до положението на обезумял звяр, който не владее постъпките си, а трагична жертва става самото въплъщение на чистотата и невинността – Дездемона.“

Когато Джузепе Верди започва създаването на операта си „Отело“, той вече е близо 70-годишен и работи над нея в продължение на пет години. Смята се, че либретото на „Отело“, написано от композитора и истински познавач на жанра Ариго Бойто, е идеалният текст за опера. Премиерата на „Отело“ е на 5 февруари 1887 г. в миланската „Ла Скала“ и предизвиква истински фурор. Старият майстор на италианската опера демонстрира още по-високо постижение в музиката.

Първото изпълнение на „Отело“ в България е през 1922 г. в столицата. Първо представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996 г. под музикалното ръководство на маестро Димитър Димитров, режисьор Румен Нейков, сценография на Радостин Чомаков, художник на костюмите Елица Георгиева. В ролята на мавъра Отело е старозагорецът Костадин Андреев, едва на 28 години тогава. Яго е също много младият тогава Мартин Илиев . И двамата сега са утвърдени солисти с национална и световна кариера. Постановката се играе в бившия Дом на железничаря в Стара Загора, представена е и в НДК. В режисьорските си бележки за спектакъла Румен Нейков пише: „ Два сродни свята – световете на недостижими гении. Верди дълго мисли за „Крал Лир“, но в крайна сметка „облича“ в музика „Отело“. С какво го е привлякла драмата на необуздано ревнивия мавър, измамен от свой приближен? Драмата на Дездемона – невинната жертва на една нелепа интрига? Драмата на интелектуално зловещия Яго – разкъсван от болезнени амбиции за власт и способен да опустоши всичко около себе си? „Отело“ е трагедия от лични драми. Една изключителна личност – победител над врага и морските стихии се срива пред очите ни. Шпагата на Касио и кърпичката на Дездемона са двата полюса на честта, на сломената вяра. Вярата, без която не можеш да живееш, не можеш и да съществуваш“.

И в 21 век образът на мавъра Отело е все така актуален – той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграция и трудността му да се впише в обществото. За човешката любов, гордост, достойнство, чест и за пак човешките им противоположности – лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна. “Отело“ е история за океан от чест и любов, коварство и подлост, и неподозираните му дълбочини…
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн