Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора, 12-18 октомври 2020

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Bibliotekata 66012 октомври – 12 ноември 2020 г., фоайе първи етаж ниша
„Метаморфози” – изложба комикси, графики и илюстрации на Емилиян и Станимир Вълеви. Двамата братя, художници и писатели, представят най-мащабната самостоятелна изложба, която показва творби, непознати на родната публика.
Повече за работата на Емилиян Вълев и Станимир Вълев:

https://www.facebook.com/Emiliyan-Valev-and-Stanimir-Valev-Present-219506998066451/

https://eandspresent.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UC1Se7SHS3YAv1VM6JDOquSg

https://vimeo.com/user92315684

Остава до 12 ноември 2020 г.

12 октомври 2020 г. (понеделник), 19:00 ч., фоайе партер
Есенна детска изложба на Ателие „Витроартис”.
Остава до 12 ноември 2020 г.

15 октомври 2020 г. (четвъртък), 17:00 ч., зала първи етаж
Представяне на книгата на Петра Мечева „Тракия не ще забравим! Поглед към историята на Тракийската организация в Стара Загора”.
Организатор е Съюзът на тракийските дружества н България (СТДБ).
Книгата проследява развитието на тракийското движение в България от зараждането му в края на 19. век до 2016 година. В общата картина на българския национален въпрос тя откроява специфичното място и роля на тракийските бежанци в Стара Загора и региона в борбите на тракийските българи за национално освобождение и обединение.
Това е книга за паметта и дълга – към предците ни, загинали за свободата на Тракия или прогонени от нея, но запазили обичта към родното място; към родината ни днес и към нейното бъдеще в лицето на нашите деца, на които трябва да дадем и знанието, и примера. Това прави с новата си книга и Петра Мечева.

16 октомври 2020 г. (петък), 19:00 ч., зала първи етаж
Спектакъл „Дългият път към звездите” на Сдружение „Арте Урбана Колектив”.
ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ
космическа комедия
Сюжет: Популярно телевизионно ток-шоу, в което често гостуват световните лидери. Предстоят президентски избори. Джон Ел Иванов, амбициозен астрофизик е главният кандидат да ги спечели. Насреща му е Денеш Наги, водещият на предаването, чиито пиперлив език не се страхува от нищо. Двамата ще кръстосат шпаги в затаяващ дъха двубой. Само един ще спечели. Публиката решава кой ще е той.
„Дългият път към звездите“ е интерактивен спектакъл, която ни запознава по забавен и находчив начин с последните достижения на космическите науки. Той ще ни отведе в далечния Космос, но и ще ни накара да се замислим за нашата планета-майка Земя: Какво трябва да направим, ако искаме да я спасим, а с нея и цялото човечеството?
Актьорът Димитър Узунов, астрофизикът Владимир Божилов и италианският режисьор Андреа Брунело забъркват цветен коктейл от наука, театър и комедия. Готови ли сме да се присъединим към тях за това звездно приключение?
Спектакълът е на български език. Походящ за деца.
Вход с билети

18 октомври 2020 г. (неделя), зала първи етаж
VІ Международен кино-литературен фестивал “Синелибри 2020″ под мотото „Възпитание на чувствата”.
Вход свободен.

16:00 ч. Кръстницата (Франция 2020), криминална комедия, 104 мин.
Режисьор: Жан-Пол Саломе
Сценаристи: Антоан Саломе, Жан-Пол Саломе
По романа „Кръстницата“ на Ханелоре Кейър
В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен и др.
Език: френски
Субтитри: български
Трейлър: https://www.imdb.com/video/vi2064367385?playlistId=tt9288726
Резюме на филма:
В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна криминална комедия е Пасианс Портофю (Изабел Юпер), зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа, и ще се сдобие с прозвището Mama Weed. („Мама Марихуана“).
Анотация на книгата:
„Кръстницата“ на Ханелоре Кейър е в списъка на Ню Йорк Таймс „100 забележителни книги на 2019 г.“. Романът е удостоен с Европейската награда за криминална проза и Grand Prix de Litterature Policiere, най-престижната френска награда за криминална литература.
Пасианс Портофю е 53-годишна преводачка към Министерството на правосъдието, специализирана в подслушване по телефона. Наскоро е загубила съпруга си, от когото има две пораснали дъщери. Работата й не е високоплатена и средствата й са разпределени между таксите за образование на децата и разходите за старческия дом, в който се грижат за майка й. Един ден Пасианс решава да проникне в машинациите, свързани с опасна сделка за наркотици. Това решение ще преобърне целия й живот.
„Кръстницата“ не е типичната френска идилия с разкошни гледки, а галерия от наркотрафиканти, дилъри, полицаи и политици. Един колкото забавен, толкова и критичен поглед към предизвикателствата на ежедневието в съвременна Франция.

18:30 ч. Нарцис и Голдмунд (Германия 2020), драма, 110 мин.
Режисьор: Стефан Рузовицки
Сценаристи: Стефан Рузовицки, Робърт Голд
По романа на Херман Хесе
В ролите: Янис Нивонер, Сабин Тамбреа, Лукаш Бех, Роксан Дуран, Андре Хенике и др.
Език: немски
Субтитри: български
Трейлър: https://www.imdb.com/video/vi1121435417?playlistId=tt9014656
Награди и номинации: 2020 Две номинации за „Златна награда“ от Германските филмови награди: за дизайн на продукцията и за грим
Резюме на филма:
Младият Голдмунд е изпратен от баща си да учи в манастира Мариаброн, където се сприятелява с монаха Нарцис, без да подозира, че тази среща ще бележи живота му. Нарцис се е посветил на строг аскетичен живот и Голдмунд ще се опита да му подражава. Двамата скоро стават близки, но неукротимият Голдмунд решава, че житейската перспектива, която предлага манастирът, не съответства на идеите му за свобода. Вдъхновен от Нарцис, той се впуска в пътешествие, пълно с приключения, което ще го срещне с голямата му любов Лене. Години по-късно Нарцис и Голдмунд се срещат отново при драматични обстоятелства.
Анотация на книгата:
Поет, писател, художник, Херман Хесе е наречен „последният рицар на романтизма“. Богатото му творчество, познато в цял свят, излиза в над петдесет милиона тираж. През 1946 г. получава наградата „Гьоте“ и Нобеловата награда за литература.
Романът „Нарцис и Голдмунд“ е определян като „най-хубавата и най-дълбоката книга“ на Хесе. В сътворената от него вселена прозира философия, каквато всеки преживява в миговете на зрялост и себеосъществяване. Виденията на Голдмунд имат архетипен характер. Митологичните представи сякаш свързват прасвета и съвремието. Осезаем е преходът от вещественото и тленното към духовните ценности. И ако Нарцис се потапя в неизбродимата човешка същност и хармонията на живота, Голдмунд разкрива индивидуалността си в художественото творчество. Със съвършената си проза шедьовърът на модерната европейска класика „Нарцис и Голдмунд“ преобразява и зарежда с мъдрост и прозрения за Битието.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн