Задържаха под стража 47-годишен за участие в схема за телефонна измама

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKПо искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.А., на 47 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 17.09.2020 г. в Стара Загора, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице (действало като извършител), с цел да набави за себе си и за неустановеното по делото лице имотна облага, умишлено го улеснил да поддържа заблуждение у другиго – 20-годишна жена, относно предаване на парична сума, а именно, че се провежда полицейска операция по залавяне на престъпници, които заплашват хората по телефона и ги изнудват за пари, и че сумата ще послужи за залавянето им от органите на МВР, и с това й причинил имотна вреда както следва: пари – сумата от 2 290 лева; валута – 300 долара и 385 евро, множество златни бижута с общо тегло 58 грама и навита на сноп жичка от платина с тегло 10,7 грама – престъпление по чл.209, ал.1 вр. с чл.20, ал.4 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемият Н.А. отговорил на интернет обява за работа за куриер. С „работодателя“ контактувал само чрез разговори по мобилен телефон, като бил търсен от скрит номер. След като започнал работа, Н.А. разбрал, че участва в схема за телефонни измами, но не сигнализирал на органите на полицията, а продължил да посещава адреси, да взима пари и ценности, които оставял на различни места. Той получавал и част от средствата като възнаграждение.

На 17.09.2020 г., обвиняемият Н.А. бил изпратен на адрес в Стара Загора. Малко преди това пострадалата 20-годишна жена получила от непознат мъж (неустановения съучастник по делото) телефонно обаждане, че участва в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Поради тази причина тя трябвало да предаде определена сума пари и бижута, които щели да й бъдат възстановени след ареста на измамниците. Жената бързо събрала семейните спестявания и златни бижута и ги оставила близо до химическа тоалетна в градски парк, както й било наредено. Обвиняемият отишъл до там, взел пакета с пари и накити, като се отправил към място, съобщено му по телефона от съучастника му, за да ги остави. Малко по-късно, извън Стара Загора, Н.А. бил задържан от органите на полицията. При извършен обиск от него били иззети процесните вещи – 2290 лева, 300 долара, 385 евро, златни бижута с общо тегло 58 грама и навита на сноп жичка от платина с тегло 10,7 грама.

В хода на разследването под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора се установява съпричастността на обвиняемия към извършването на подобни измами и в други градове в страната.

Взетата спрямо Н.А. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн