Френски експерти дойдоха в с. Елхово, за да подготвят 10 тона опасни отпадъци за транспортиране и унищожаване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_20200904_092955 (Large)В бившия стопански двор на с. Елхово, община Николаево, започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди, които са били съхранявани десетки години в рушаща се постройка край селото. На мястото пристигнаха областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев, служители на Областна администрация, представители на РИОСВ – Стара Загора, РД ПБЗН и служители на френската фирма, която ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Опасните вещества за растителна защита, съдържащи отровни химични елементи, са били складирани в стопанския двор преди близо 40 години. Те се съхраняват в найлонови чували и метални варели. По предварителна информация количеството им е около 10 тона, но е възможно след приключване на преопаковането тази цифра да се окаже по-висока.

„Разчистването на този склад за пестициди е в резултат на добрата съвместна работа на Върховната административна прокуратура, МОСВ и Областната администрация. Изказвам специална благодарност на зам.-главния прокурор при ВАП Даниела Пиронева и на министър Емил Димитров за светкавичната им реакция след подадения от нас сигнал за наличието на опасни пестициди в с. Елхово“, каза областният управител Гергана Микова.

Спешното разрешаване на проблема бе наложено от факта, че рушащият се склад се намира в близост до вододайна зона, което създаваше потенциален риск от просмукване на отровни вещества във водата за питейни нужди.

Днес френските специалисти започнаха взимането на проби за установяване на точния химически състав на пестицидите в Елхово. След това те ще бъдат сортирани, преопаковани в специални бидони и транспортирани до Франция.

qrfIMG_20200904_092605 (Large)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн