С празничен молебен митрополит Киприан отбеляза имения си ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1511IMG_1514На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден.

В храм „Св. Успение Богородично“, гр. Казанлък, празникът започна с отслужване на празнична утреня и света Литургия, оглавена от Негово Всепреподобие йеромонах Панкратий Бузов – и.д. игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово“, след което бе отслужен празничен молебен. В него съслужиха Величкият епископ Сионий, представителят на Московския патриарх у нас архим. Вассиан Змеев, ик. Нелуцо Опра от Румънската църква, йеромонах Стефан Тричков от Троянския манастир, протисингелът на Старозагорска епархия архимандрит Богослов, свещенослужители и други. С църковни песнопения се включи и Хорът при Катедралния храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева.

Величкият епископ Сионий прочете изпратения с братска в Христа обич поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. „Приемете искрените ни поздравления по случай празника на небесния Ви покровител. Благопожелаваме от Бога крепко здраве, бодър дух и дълголетни дни, изпълнени с много ревност от Божието дело. Радостта от подражаването на великоименития светител Киприан никога да не угасва у Вас, а все така да се развива този велик Божий дар на благодатното служение, та в молитва, благодарение и благовестие, да утвърждавате сред поверения Ви народ вярата в единния Бог – Отец, Син и Светия дух, а също и да служите вярно на Господа Иисуса Христа.“, се казва в поздравлението на дядо Неофит.

„Изказвам благодарност най-напред към Бога за това, че ме удостои и благослови да нося името на Св. Киприан, на блаженопочиналият мой духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий, който ми даде това име. Утре ще се навършат 24 години от моето монашеско подстрижение. Помня далечната 1996 година, когато на 28 август бяхме на служба в храм „Успение Богородично“ в село Осетеново. Тогава започна моето въздвижение към монашеството. Спомням си и за изпитанията ми през трите дни в пещерата на Св. Иван Рилски, за да мога след това, на 1 септември, да бъда подстриган за монах в Рилската света обител, с името на Св. Киприан Картегенски. Изказвам благодарност на архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия свещеноиконом Петко Мотев, който ми даде вярата, силата и смелостта да премина този път. Изказвам благодарност на всички свещенослужители от Старозагорска епархия, с които имах честта и удоволствието да служа като йеромонах, а след това и при посещенията ми в родния град като архимандрит и викарен епископ. Изказвам огромна благодарност и на бившия Старозагорски митрополит Галактион, който благослови да служа като епископ в тази църква и в моя енорийски храм „Св. Троица“. Огромна благодарност и към всички всепредани чеда на нашата православна църква, които ме последваха и са мои свещенослужители. Благодаря и на всички мои приятели, които останаха верни и след избора ми за архиерей. Благодаря на министър-председателя за поздравлението за имения ден и за отпуснатите в навечерието на празника ми средства за ремонт на камбанарията на Шипченския манастир. Благодаря на протосингела, свещенослужителите, дяконите, иподяконите и хористите, които са неотлъчно до мен на всяко мое служение. Благодаря и на моите събратя архиереи, които по уважителни причини са възпрепятствани да присъстват – Техни Високопреосвещенства Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.“, каза в словото си в края на молебена митрополит Киприан. Той завърши с думите, че църквата е спасителният кораб на нашата вяра и всеки, който се качи на него ще намери утеха, мир, благоденствие, милосърдие и духовна радост.

Сред гостите, уважили владиката бяха: областният управител Гергана Микова, консулите в Генералното консулство на Република България в Одрин Андон Андонов и Атанас Димов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметът на община Мъглиж Господин Господинов, кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, заместник-кметът му Йордана Енева, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Димитров, началник „Канцелария“ в община Казанлък Сребра Касева, кметът на Крън Пламен Георгиев, изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев, управителят на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора инж. Румен Райков, Александър Ангелов от „Нова Трейд“, директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов, Мина Николова, членовете на Епархийския съвет – Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, адв. Елена Нонева, приятели на архиерея и десетки миряни. Сред поздравилите го бяха и децата от Дом „Мария Терезия“, гр. Стара Загора, с директор Латинка Петрова.

IMG_1509IMG_1517
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн