Задържаха под стража 17-годишна непълнолетна за грабеж на мобилен телефон в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKПо искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.П., на 17 г., привлечена като обвиняема по досъдебно производство за това, че на 26.08.2020 г. в Стара Загора отнела чужди движими вещи – мобилен телефон, от владението на другиго – 17-годишно момиче, като употребилa за това сила, като макар и непълнолетна, е разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си – престъпление по чл.198 ал.1 вр.чл.63, ал.1 т.3 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 26.08.2020 г. обвиняемата Н.П. в светлата част на денонощието се разхождала в Стара Загора със свои приятелки, също непълнолетни. В близост до Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи те срещнали 17-годишното пострадало момиче, което се прибирало в социалното заведение. Обвиняемата видяла пострадалата, приближила я и поискала мобилния й телефон. Момичето отказало да го даде. Тогава обвиняемата със сила блъснала пострадалата в близка сграда, след което я притиснала към стената, ударила й няколко шамара и започнала да я „претърсва“. Н.П. намерила телефона и го взела. След като се прибрала в социалния дом, пострадалата споделила какво й се случило, като социален работник подал сигнал в полицията. На следващия ден обвиняемата била установена и задържана.

Н.П. е неосъждана, но с неприключило досъдебно производство. Деянието на 26.08.2020 г. тя е извършила, след като спрямо нея е било повдигнато обвинение отново за извършен грабеж над възрастна жена през март 2020 г.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Н.П. е извършила деянието, за което е привлечена като обвиняема и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Н.П. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн