Митрополит Киприан освети храм “Св. Атанасий” в село Виден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1418IMG_1420На 30 август – 12-та неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан освети храм „Св. Атанасий“ в с. Виден. След чина по освещаване на църквата в съслужение с йеромонах Стефан Тричков от Троянския манастир владиката оглави св. Божествена Литургия и извърши ритуал на свето кръщение.

В центъра на „преместеното“ село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за храм, който отново носи името на Св. Атанасий. За да се съгради, са вложени лични средства на бившия кмет на община Павел баня Станимир Радевски, настоящия градоначалник Иса Бесоолу, трудът и постоянството на кметския наместник в с. Виден Славчо Колев и църковното настоятелство с председател свещеноиконом Иван Тотунов (починал през 2017 г.) и членовете Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Арихтектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата на Иван Бубев, а техническото обслужване на Николай Колев.

„В тази духовна радост и това умиление, които днес изпитват нашите сърца и нашите умове, всички ние не можем да останем равнодушни. Когато човек търси опора в Бога и търси истината в Него, то тогава наистина намираме смисъл в нашия живот. Толкова години това село беше без храм. И ето днес, отново се възроди вярата, дадоха се смисълът, тържеството на православието, молитвеността и благовестието. Колко е велик Бог в милостта си към всички ни, за да ни дава сили и да преумножава плодовете на свещенослужителите и на малкото хора, които са останали в това село! Този храм винаги ще напомня за православната ни вяра, която ни е съхранила и ни е дала смисъла. Благодарим на всички спомоществователи, строители, благоукрасители, художници, иконографи, тези, които сътвориха този прекрасен иконостас. Пожелавам на всички Св. Атанасий да Ви закриля, вдъхновява, да Ви дава сили и именно в този храм винаги да пребъдвате в една любов, в една истина и в една православна вяра“ – каза в словото си към миряните владиката. Той благодари на общинското ръководство за съдействието и съвместната работа, както и за любезното домакинство и гостоприемство през двата дни.

Заместник-кметът Йорданка Енева подчерта, че в новия храм са пренесени камбаната и над 20 икони от старата църква. „Това означава, че село Виден ще се възроди. Благодаря на всички, които вложиха в храма своите усилия, средства, талант и сили, за да са толкова щастливи днес жителите на село Виден и потомците им. Благодаря и на стотиците дарители, но най-вече искам да спомена имената на първите – леля Радка и леля Тана от Карагитлийската махала в Павел баня“ – допълни още тя.

Архиереят получи Свето Евангелие от дъщерята на покойния свещеноиконом Иван Тотунов, който активно е работил по изграждането на храма, съхранявал е иконите и църковната утвар. „Сигурна съм, че баща ми беше днес сред нас и участва в службата. Убедена съм, че е истински щастлив точно в този момент, когато храмът вече е осветен, възроден и действащ“ – каза при поднасянето на подаръка наследничката на достойния свещенослужител. Митрополит Киприан не скри вълнението си и припомни, че преди 24 години в храм „Рождество Богородично“ под предстоятелството на свещеноиконом Иван Тотунов и с благословението на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий е приел йеродяконски чин.

В края на службата владиката кръсти и 10-годишната Деа, която е внучка на двама от активно включвалите се в изграждането на храма – Райна Димова и Йордан Димитров от с. Виден.

В края на празника на миряните беше раздаден курбан.

Утре, 31 август, Православната църква почита Св. свщмчк Киприан еп. Картагенски. В 11:00 часа, в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Казанлък, ще бъде отслужен празничен молебен по случай именния ден на владиката. Ще вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости.

IMG_1421IMG_1422

IMG_1419IMG_1417

FullSizeRender (4)IMG_1416

IMG_1428IMG_1415
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн