WWF пусна мобилно приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в гората

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Приложението „Спаси гората“ може да се изтегли безплатно от Google Play

unnamed (14)Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно. Освен че водят до сериозни финансови загуби за държавния бюджет, нелегалните сечи влошават съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите.

Като част от работата си по опазването на горите природозащитната организация WWF разработи мобилното приложение „Спаси гората“. С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората. Приложението може да бъде изтеглено безплатно от Google Play.

„Мобилното приложение позволява само с няколко кратки стъпки да бъде подаден сигнал до компетентните органи при съмнения за незаконни дейности в горите. То е предназначено за публично ползване от всички хора, загрижени за опазването на дивата природа. Разработването му беше подкрепено от Изпълнителна агеници по горите (ИАГ) и се превърна в обща инициатива за борба с нелегалната дейност в българските гори“, разказва Нели Дончева, главен експерт в отдел „Гори“ на WWF. Сигналите ще постъпват автоматично в звеното на системата 112 към ИАГ и на специално създаден за тази цел електронен адрес. В същото време те ще се визуализират и на публичната платформата за горите на WWF – gis.wwf.bg.

Как да подам сигнал?

Приложението дава възможност за подаване на три типа сигнал: за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. След избора на сигнал, системата ни напомня да включим GPS-а на мобилното устройство, за да посочим точното си местоположение. Налична е и опция за прикачване на медийни файлове като снимки, видео или звукозапис. След това трябва да опишем накратко сигнала в специален прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за обратна връзка. Ако поради липсата на интернет покритие не можем да изпратим сигнала в момента, това може да стане на по-късен етап, като в този случай трябва да използваме опцията „Запази“. Бутонът „Изпрати сигнал“ е последната стъпка от процеса.

Щетите от нелегалния дърводобив у нас

Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив от 2018 г. обемът на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. годишно или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Проучването разкрива, че основните незаконни дейности са свързани с отсичането на  дървета без горска марка, извършването на сечи без разрешително, транспортирането на дървесина без съответния документ, както и манипулирането на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до сериозни екологични последици като промяна на местообитанията, прекъсване на важни биокоридори, загуба на видове, ерозия на почвата и т.н.

Освен че са ключова предпоставка за състоянието на въздуха, който дишаме, горите имат и важно стопанско значение. За да разберете как по-лесно можете да разграничите законните от незаконните сечи, както и кои са отговорните държавни институции, към които да подадете сигнал при нужда, вижте разяснението на експертите от WWF.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн