Въвеждат предмет “Гражданско образование” в 11-ти клас за пръв път от новата учебна година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
unnamed (13)Предметът гражданско образование се въвежда в 11. клас за първи път от тази учебна година. За разлика от другите предмети, гражданското образование обединява в себе си знания от различни науки: право, социология, политически науки, история, икономика, философия и др.

Авторите на учебника на “Просвета” по този предмет съзнателно са си поставили за цел уроците да се отнасят към съвременни български реалии, да повдигат актуални и остри за България, Европа и света въпроси, да са близки до всекидневния опит на съвременните български младежи и да са написани на разбираем за тях език. Сред темите, разглеждани в учебника, са проблемът с фалшивите новини и как да те да бъдат разпознавани, гражданските протести, както и ученическите протести за климата.

Оценителите на Министерството на образованието и науката (МОН), одобрили учебника, изтъкват следните негови достойнства:
* сложни научни понятия са обяснени на много ясен и разбираем за учениците език;
* всяко ново понятие се разглежда във взаимовръзката му с въведените преди него понятия;
* плурализъм на гледните точки към всяко ново понятие;
* новите знания са въведени чрез актуални примери от съвременния живот, познати и разбираеми за учениците.

Авторите са прецизно балансиран колектив от доказани професионалисти: университетски преподаватели, гимназиален учител по история и философия и представител на неправителствена организация, съобщават от “Просвета”.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн