Двама участници в телефонни измами са установени и задържани при спецоперация

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Действията са осъществени от служители на ГДНП, ОДМВР – Стара Загора и Хасково, под надзора на прокуратурата

9877546645753765Мъж на 41 г. и момиче на 15 са задържани за телефонна измама след съвместни действия на служители от ГД „Национална полиция“ и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково. Действията са реализирани на 10 август на територията на Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата. Задържаният мъж е регистриран за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Осъждан е за хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди.

Установено, е че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в Стара Загора – от 86-годишна жена е взета голяма сума пари и златни накити. При извършените процесуално-следствени действия по време на задържането у двамата и в ползвания от тях автомобил са намерени и иззети инкриминираната сума от 4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.

При проведени допълнителни действия, осъществени с участието на служители на ОДМВР – Варна и Хасково, са събрани данни, че двамата са съпричастни и към идентични престъпления – 8 юли в гр. Хасково спрямо 77-годишна жена и на 5 август в гр. Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.

Установено е, че в престъпната схема в Провадия в ролята на куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена – той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.

Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.

Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

*  *  *

Районна прокуратура – Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за извършена измама – престъпление по чл.  209 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 10 август 2020 г., в гр. Хасково, около 16 часа, на паркинг близо до хипермаркет са били установени и задържани М.Б., на 41 г., и 15-годишно момиче. Двамата са били издирвани по досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора, образувано по сигнал от 86-годишна пострадала жена, че същия ден непознат мъж й се обадил на домашния телефон и я предупредил, че парите, които държи в банката, са „застрашени“ от измамници.  Той се представил за полицейски служител. Непознатият предупредил пенсионерката да изтегли веднага парите си и заедно със златните си накити да ги предаде на специално изпратен куриер, който ще я посети на домашния адрес.  Жената изтеглила от банката спестяванията си в размер на 4800 лв., поставила ги в найлонова чанта и заедно с два броя златни кръстчета и част от златна монета ги предала на 15-годишното момиче пред дома си в гр. Стара Загора.

На 10 август 2020 г. в гр. Хасково с лек автомобил марка „Фолксваген“ пристигнал М.Б., който се отправил към паркинга до един от хипермаркетите. Там трябвало да получи парите от момичето като за „услугата“ да заплати определена сума. Двамата били задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при ОД на МВР –Хасково при предаване на сумата от 4800 лева и златните бижута. В момента се проверява тяхната съпричастност към извършване и на други телефонни измами. Двамата са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР като предстои да бъдат привлечени като обвиняеми по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс – за измама,  като М.Б. е извършил деянието при условията на опасен рецидив. Той е криминално проявен и осъждан.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн