Няма да има повишение на цената на билета за градски транспорт в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5585 (1)Цената на билета за ползване на услугите на градския транспорт в Стара Загора няма да бъде увеличена. Това съобщи на пресконференция днес ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той обясни, че първоначалният вариант за повишение е бил предложен след доклад и предложение за това от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“.

“След разговори с представители на различните групи в Общинския съвет, гражданите и кмета Живко Тодоров, решихме да коригираме предложението си и цената да остане 1 лев“, каза още Николов.

От думите на зам.-кмета стана ясно, че през октомври ще бъдат въведени електронните карти и автоматичната система за таксуване за автобусния и тролейбусния транспорт в Стара Загора. Предложенията за електронните карти ще бъдат с цена на билета по-ниска от 1 лев. Например, ако се закупи електронна карта на цена от 24 лева за една линия при 30 пътувания, ползването на услугата – виртуалният билет, ще бъде 80 стотинки.

„Ще бъдат гласувани и нови преференциални цени за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора. Цените започват от 18 стотинки за пътуване. Граждани на възраст над 75 години с пенсия до 350 лева ще могат да се възползват от карти за безплатно пътуване“, разясни още председателят на най-голямата група в местния парламент Диян Димитров.

„Стремим се да постигнем една нова, по-висока култура на пътуване. Към момента 77% от приходите на дружеството е от закупуване на билети и едва 7% от работещите си закупуват месечни карти за ползване на услугата. Целта ни е да обърнем пирамидата и билетът за еднократна употреба да остане последна опция за хората. Тъй като икономически по-изгодно ще бъде закупуването на пакетна услуга за по-продължителен период“, обясни още Димитров.

Според него е важно общинският превозвач да има предвидимост на приходите си, а това може да стане след дигитализацията на услугата и закупуването на пакети от билети или електронни карти. Предвидено е дружеството да получава ежемесечна субсидия до 120 хил. лева.

Като разумно определи решението председателят на Общинския съвет Мария Динева. Според нея, когато става дума за увеличение, е необходимо време, за да се изложат финансовите аргументи и анализи пред гражданите.

На сесията утре предложението ще бъде внесено с корекцията.

Цената на билета в Стара Загора не е повишавана от август 2012 година.
#споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн