Огненият балет “Дон Кихот” – на 25 юли на Античния форум в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC02503 (2)fDSC03527fДържавна опера – Стара Загора ще представи на 25 юли от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“ своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Шестима от младите артисти ще имат своите премиери на старозагорска сцена. За първи път в централната роля на Базил ще видите Фиорди Лоха, а Калин Любенов ще бъде Санчо Панса, Клара Ферер е Повелителка на дриадите, Тсао Ю-Чен е Амурче, а Паскуален Каселли и Сторм Норис ще се изявят във фламенко танца.

Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора. На 18 юли с тази постановка бе официалното откриване на петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2020“ във Велико Търново.

„Дон Кихот“ е  пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време.  Той е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

ДОН КИХОТвидео

Отзиви за постановката на балета „Дон Кихот“:

„На балетния небосклон блесна нова звезда

Премиерата на балета „Дон Кихот“ в Старозагорската опера

Младите и талантливи танцьори от балета на Държавна опера-Стара Загора, под ръководството на харизматичния артдиректор Силвия Томова, развълнуваха публиката в разпродадената зала на театъра със своята изключителна енергия и с красотата на танца си.

Едно ГОЛЯМО БРАВО! Новата постановка бе направена от Аршак Галумян. Той запази най-доброто от старата класическа традиция и  го трансформира с хореографския си талант в живо, изпълнено с хумор и вълнуващо представление.“

Това написа непосредствено след премиерата на спектакъла Александър Шпак – балетист на Щатсбалет – Берлин, мениджър на BalletEntertainment Company.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн