Обновиха кладенеца в двора на къщата на Гео Милев в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5153IMG_5159Приключват дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора къща-музей „Гео Милев”. Изградена е нова предпазна конструкция на съществуващия в двора й кладенец, тъй като старата беше компрометирана и представляваше опасност за посетителите, обясни уредникът Валя Сотирова. Тя разказа, че старинните плочки в двора на музея са префугирани, за да няма предпоставки за инциденти.

Възстановителните дейности включваха още пребоядисване на стените в дворното пространство и южната ограда, пострадала от влага. Частичен ремонт е направен и на покривното пространство, като са пренаредени част от керемидите. Поради предписание от Регионална служба “Пожарна безопасност” е променено отварянето на входната врата на експозиционната зала.

Ремонтните дейности са изцяло финансирани от бюджета на Община Стара Загора.

Музеят в къщата, в която е израснал великият поет Гео Милев, е открит през 1953 година. Родителите и роднините на Георги Касабов, както е истинското име на твореца, правят първото дарение на новоизградения музей – редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на няколко езика. В двора на музея се намира “дъбът на Гео Милев“ – вековно дърво, обявено за природна забележителност, засадено от самия Гео.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн